Varkenshouderij

Nieuws 1648 x bekeken 3 reacties

’Varkensvleesconcepten hebben de toekomst’

Den Haag – Varkenvleesconcepten hebben de toekomst. Ze moeten verder worden ontwikkeld en uitgebouwd. Dat is de rode draad van de aanbevelingen die de werkgroep varkensvleesketen doet in haar rapport over de varkensvleesketen.

De werkgroep wil komen tot meer onderscheidende concepten. Smaak zou wat dat betreft een belangrijke factor kunnen zijn. Voor de Noord-West Europese markt ziet de werkgroep veel in het positioneren van vlees als Nederlands kwaliteitsproduct. De COV maakte onlangs al bekend werk te willen maken van het positioneren van Nederlands vlees onder een kwaliteitsmerk.
Ook wijst de werkgroep de retail en de vleesverwerkende bedrijven aan als ketenregisseurs. Van hen zal het initiatief moeten komen. In de fokkerij moet gewerkt worden aan onderscheidende foklijnen die zijn toegespitst op verschillende marktvragen en segmenten.
Voor de zeugenhouderij ziet de werkgroep vooral perspectief in het vergroten van de biggenexport richting de Duitse markt. Daarbij wijst de werkgroep er wel op dat de afhankelijkheid van de export naar Duitsland vereist dat het Europese dierziektenbeleid op de helling gaat. De werkgroep pleit daarom voor een meer grensoverschrijdende aanpak van dierziekten en meer mogelijkheden voor afzet van vlees van gevaccineerde dieren.
Opmerkelijk is ook dat de werkgroep pleit voor een onderzoek naar mogelijkheden om prijsrisico’s voor varkens en varkensvlees af te dekken via een termijnmarkt van voldoende omvang.

Laatste reacties

 • Gebr.hendrikx

  Concepten hebben zeker toekomst mits de prijs hiervoor helemaal los van de reguliere varkensprijs bepaald wordt en er genoeg afnemers voor zijn die de hogere prijs hiervoor voor langere tijd willen en kunnen betalen.Ze zullen er ook garant voor moeten staan dat de extra investeringskosten terugbetaald worden als deze nog niet terugverdiend zijn en ze vroegtijdig de afname van deze conceptvarkens willen beeindigen.
  Ik adviseer varkenshouders die besluiten om deel te gaan nemen aan concepten met meer ruimte per varken om niet uit te breiden in stalcapaciteit zodat ze altijd weer terug kunnen naar het oude aantal varkens.
  De concepten zullen een dusdanige meerprijs op moeten brengen dat met de huidige stallen en dus met minder varkens minimaal hetzelfde inkomen te behalen is dan stallen helemaal vol leggen.
  Alleen dan kunnen we tot een situatie komen waar varkenshouder,varken,consument en milieu er beter van worden.
  Bij de meeste varkenshouders zijn aantallen echter belangrijker dan rendement!
  Wat dat betreft ben ik het met Hans Huibers eens dat we met bulkproductie niet kunnen concurreren met het buitenland.
  Als varkenshouders echter massaal overstappen op concepten,hebben we dadelijk ook bulkproductie van conceptvlees met hogere kostprijs waar niet voldoende afnemers voor zijn die hier extra voor willen betalen!

 • sturk

  Concept ja, concepten nee, daar is de markt te klein en varkensvlees niet onderscheidend genoeg voor.De gemaakte kosten zullen niet meer boven water komen. De retail heeft teveel macht en zal meerdere concepten tegenwerken omdat deze kosten verhogend gaan werken. Zie IKB ineens door de retail als standaard verklaard weg extra inkomsten.


 • sturk

  Concept ja, concepten nee, daar is de markt te klein en varkensvlees niet onderscheidend genoeg voor.De gemaakte kosten zullen niet meer boven water komen. De retail heeft teveel macht en zal meerdere concepten tegenwerken omdat deze kosten verhogend gaan werken. Zie IKB ineens door de retail als standaard verklaard weg extra inkomsten.


Of registreer je om te kunnen reageren.