Varkenshouderij

Nieuws 1874 x bekeken 3 reacties

Varkenshouders wachten op groen licht mestverwerkingsinstallatie

Elsendorp – Zestig Brabantse varkenshouders willen op een bedrijventerrein in het Brabantse Handel een mestverwerkingsfabriek bouwen.

Op 12 april discussieert gemeente of het plan door kan gaan.
De varkenshouders hebben zich verenigd in de Mineralen Afvoer Coöperatie Elsendorp (MACE). ”Wij zijn al enkele jaren op zoek naar een geschikte locatie voor een mestverwerkingsinstallatie, zoals in Elsendorp, maar steeds wordt het plan afgekeurd door de gemeente”, zegt Frans Meulenmeesters, voorzitter van MACE en zelf ook een van de aangesloten varkenshouders.
De coöperatie heeft nu het bedrijventerrein De Fuik in het Brabantse Handel aan de gemeente voorgesteld als nieuwe mogelijke locatie voor het plan. ”Op dit terrein stond eerst een groot pluimveebedrijf. Het terrein heeft nog steeds een landbouwbestemming en zou ideaal zijn voor ons plan. Op 12 april wordt het plan besproken in de gemeente Gemert-Bakel. We hopen dat we dan groen licht krijgen”, aldus Meulenmeesters.
Op het 9 hectare grote terrein willen de varkenshouders een installatie bouwen dat op jaarbasis 130.000 ton mest gaat verwerken. De fabriek vraagt een investering van 2,5 miljoen euro. Deelnemende boeren investeren allemaal 130.000 tot 150.000 euro en gaan gemiddeld 50 procent van hun bedrijfsoverschot mest verwerken. Dat komt uit op rond de 500 kuub varkensmest dat per dag verwerkt gaat worden.

Laatste reacties

  • John*

    Bleker, verplicht aub elke gemeente een locatie aan te wijzen waar ongeveer 50% van het gemiddelde overschot op gemeenteniveau van de afgelopen 3 jaar verwerkt kan worden. Over 3 jaar moeten de installaties draaien... zoektochten van meer dan 3 jaar naar een locatie zijn niet wenselijk.

  • BetterCows

    Mest is geen maatschappelijk probleem john* , het is een ondernemers cq varkenshouders probleem

  • BetterCows

    Vergister op pootjes noem je melkkoeien , dit is dus niet waar . Een koe eet dus groenvoeders die hoofdzakelijk op hollandse bodem geteeld worden . Haar uitscheiding wordt dus ook weer gebruikt op het land waarvan ze haar voedsel vandaan krijgt . Deze manier is al zo oud als Holland oud is . Het is een feit dat die koeien het in nederland er niet zo slecht vanaf brengen qua de produktie van melk .Kortom het is gemiddeld gezien goed verdedigbaar .

Of registreer je om te kunnen reageren.