Varkenshouderij

Nieuws 1455 x bekeken

Van den Berg: verticale integratie nodig

Dalfsen – De Nederlandse varkenshouderij zou verticaal in de keten tot veel meer samenwerking moeten komen.

Dat was de boodschap van directeur Antoon van den Berg van Hendrix Genetics woensdagavond in de showroom bij Johnny Hogenkamp.
Wereldwijd wordt de dierlijke productie steeds meer verticaal geïntegreerd, aldus Van den Berg. Eén van de bekendste voorbeelden van een sterke geïntegreerde opzet is die van Smithfield en in eigen land de kalfsvleesintegratie van Van Drie. Vooral in de ontwikkelende landen zijn integraties in opkomst. In integratieverband is het beter mogelijk de productie te plannen, en faalkosten in alle aparte schakels van de keten uit te bannen.
De Nederlandse varkenshouderij kenmerkt zich door een grote mate van vrijheid en vakmanschap in de verschillende schakels van de keten. Tussen de verschillende schakels is te weinig afstemming en ontbreekt het ook nog wel eens aan vertrouwen, zo stelt Van den Berg.
Van den Berg wil niet af van het vrije ondernemerschap voor de varkenshouders, maar vindt wel dat er meer binding en samenhang tussen de verschillende ketenschakels zou moeten ontstaan. Varkenshouders zouden zich moeten durven binden in lange termijnafspraken. In integratieverband is het voor de vleesbedrijven bovendien beter mogelijk om meer werk te maken van het vermarkten van het vlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.