Varkenshouderij

Nieuws 629 x bekeken

PRRS-proefproject gaat na de zomer van start

Heerenveen – De projectgroep PRRS-beheersing streeft er naar om na de zomer van start te kunnen gaan met een proefproject in de noordelijke regio. Dat meldt Bonne van Dam die het project vanuit het PVV begeleidt.

De afgelopen maanden zijn verschillende varkenshouderijbedrijven in Friesland Groningen Drente en Flevoland benaderd om mee te doen het proefproject. De proef moet als aanjager fungeren voor een eventuele landelijke aanpak van het PRRS-probleem (ook wel bekend als abortus blauw).
De varkenshouders en hun dierenartsen zijn maandagavond in Heerenveen geheel bijgepraat en voorgelicht over de bedoeling van het project. De komende weken moeten de definitieve aanmeldingen voor het project binnenkomen. ”De sfeer op de bijeenkomst was positief en we verwachten dat we voldoende definitieve aanmeldingen krijgen”, aldus Van Dam.
Het doel van het PRRS-project is te komen tot beheersing van het PRRS-virus dat in de varkenshouderij tot veel slepende gezondheidsproblemen en secundaire infecties leidt. Door het virus te beheersen en mogelijk in een later stadium uit te bannen, verbetert de gezondheidstoestand van de Nederlandse varkens. De verwachting is dat bij beheersing en terugdringing van PRRS het antibioticaverbruik in de Nederlandse varkenshouderij kan dalen.
Van Dam: ”Deelname aan het proefproject biedt voordelen. Varkenshouders die meedoen, lopen voorop. Bij de varkenshouderijen die deel uitmaken van de proef, wordt straks de situatie in kaart gebracht en worden per bedrijf adviezen opgesteld.”
Ook is het volgens Van Dam de bedoeling dat er via netwerken voor de varkenshouders wordt gedaan aan kennisverdieping en verspreiding.

Of registreer je om te kunnen reageren.