Varkenshouderij

Nieuws 847 x bekeken

NVV onderzoekt mogelijkheden van varkensveiling

Barneveld – Varkenshoudersvakbond NVV wil de mogelijkheden in kaart brengen om een varkensveiling op te zetten. Het landelijk bestuur heeft een commissie onder leiding van Theo Duteweerd aan het werk gezet om dat te doen.

De NVV ziet een veiling als een van de manieren om de varkensprijsvorming doorzichtiger te maken en dichter bij de varkenshouder te brengen. Duteweerd: ”Varkenshouders zijn wel eens te weinig met de prijsvorming bezig. Dit is een van de manieren om meer marktinformatie naar de varkenshouders te brengen.”
De Duitse Teleporc-veiling is destijds opgezet door de Duitse varkenshoudersorganisatie ISN in samenwerking met de NVV. Een van de mogelijkheden is dan ook dat de NVV weer aansluit bij dit Duitse veilsysteem. Een andere mogelijkheid is dat er een eigen systeem komt. Zelfs een fysieke veiling, waarbij handel en varkenshouders elkaar fysiek ontmoeten en de dieren via een veilsysteem worden verkocht, acht Duteweerd niet geheel uitgesloten.
Bij het Teleporc-systeem bieden varkenshouders hun koppels aan. Ze geven daarbij een laatprijs aan, een minimumprijs die gerealiseerd moet worden. Op woensdagmiddag vindt de daadwerkelijke veiling plaats via internet. Niet verkochte varkens worden na de veiling aangeboden via een marktplaatssysteem. De prijzen die worden gerealiseerd bij Teleporc op woensdag worden vrij algemeen gezien als een goede indicatie van de te verwachten prijsontwikkeling voor de vrijdag daarna.
Teleporc is actief sinds najaar 2000. In 2002 en 2003 zijn er ook Nederlandse varkens met een eigen notering geveild. Door allerlei oorzaken is de veiling van Nederlandse varkens doodgebloed. Volgens Duteweerd had dat vooral ook te maken met de chaotische situatie waarin de varkenshouderij destijds verkeerde in de nasleep van varkenspest (1997) en mond- en klauwzeer (2001). Ook de extra kosten die gemaakt moesten worden voor veilen in Duitsland speelden een rol.
Duteweerd is ambitieus. ”We hopen op 1 juni het operationeel te hebben.”

Of registreer je om te kunnen reageren.