Varkenshouderij

Nieuws 706 x bekeken 1 reactie

Importstops Rusland nog steeds punt van onderhandeling

Brussel – Het is op dit moment nog niet duidelijk of Rusland dinsdag inderdaad overgaat tot een totale importstop voor levende dieren (inclusief varkens) uit de EU.

Ook is nog niet duidelijk of en zo ja wanneer er eventueel een importstop komt voor Europees varkensvlees. Er vindt volop overleg op hoog niveau plaats tussen Brussel en Moskou. Dat zegt Frans van Dongen, lobbyist voor de Nederlandse vleessector in Brussel.
Rusland is ontevreden over de kwaliteit van het varkensvlees dat het importeert uit de EU en heeft aangekondigd een importstop in te willen stellen. Er is naar de zin van de Russen te vaak iets aan de hand met exportdocumenten en certificaten en ook komen er te vaak incidenten voor zoals besmetting met salmonella, of andere onrechtmatigheden. Daarom heeft de Russische regering een importstop aangekondigd. Onduidelijk is echter wanneer die importstop voor varkensvlees in zou moeten gaan. Volgens van Dongen gebeurt dat nog niet volgende week.
Rusland heeft verder aangekondigd vanaf 20 maart over te willen gaan tot een totale importstop voor levend vee in verband met het Schmallenberg-virus en blauwtong. De Russen vrezen voor insleep van deze virussen. Hoewel de blauwtongepidemie onder controle lijkt te zijn, vinden de Russen dat er te veel onduidelijkheid is rond deze ziekte.

Eén reactie

  • politiek

    verstandiger is het als de heer Frans van Dongen correct weergeeft wat er aan de hand is. Hij kan dan wel lobbyist zijn , maar dat wil niet zeggen dat je correct de situatie moet vertellen om vertrouwen te waarborgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.