Varkenshouderij

Nieuws 2124 x bekeken 7 reacties

Grootste bedrijven, hoogste voerwinst en saldo

Deventer – De grote zeugenbedrijven behalen de hoogste voerwinsten en saldo’s per zeug. Dat blijkt uit de Agrovision bedrijfsvergelijkingcijfers van zeugenbedrijven over 2011.

De gemiddelde voerwinst die werd behaald door de 340 zeugenbedrijven die in de Agrovisionvergelijking werden meegenomen, bedroeg in 2011 406 euro per zeug. Het saldo kwam uit op 261 euro per zeug. Agrovision verdeelde de totale groep bedrijven in vijf groepen van 68 bedrijven.
De 68 kleinste bedrijven hadden gemiddeld 166 zeugen per bedrijf. Ze scoorden een voerwinst van 302 euro en een saldo van 162 euro. De 68 grootste bedrijven hadden gemiddeld 834 zeugen en scoorden een voerwinst van 497 euro per zeug en een saldo van 347 euro per zeug. De voerwinsten liggen alle onder het langjarig gemiddelde van 500 euro per zeug.
Wat verder ook opvalt aan de cijfers is dat de biggensterfte tot spenen op de grootste bedrijven het laagst is met 12,0 procent. Het gemiddelde over alle bedrijven kwam uit op 13 procent. De groep kleinste bedrijven scoorde op dit punt 14,4 procent, dus een procentpunt boven het gemiddelde.
De hoogste biggenprijzen worden gehaald door de grootste bedrijven: gemiddeld € 42,54 per big. De groep kleinste bedrijven scoort €37,09 per big. Het totaal gemiddelde was € 39,97.

Laatste reacties

 • grolschzetor

  JA nu nog daar de arbeidskosten van betalen... en dan staan we weer gelijk!

 • zeugenbedrijf1

  Grolschzetor,
  Hoeveel arbeidsbeloning blijft er in jouw optiek over voor de bedrijven zonder personeel met een gemiddelde voerwinst van 302 € ?
  Of vind je het vanzelfsprekend dat deze bedrijven hun arbeid gratis ter beschikking stellen?

 • limbo

  Op de grotere bedrijven is de uitval onder de biggen het laagst, en toch willen sommige politieke partijen grotere bedrijven verbieden.
  Op deze bedrijven zie vaak gespecialiseerde medewerkers per diercatorogie dit lijkt gezien deze onafhankelijke cijfers toch beter voor de dieren en het dierwelzijn.
  Op de grotere bedrijven is het ook gemakkelijker om ziekte en vakanties op te vangen doordat er voldoende vakbekwame mensen zijn om elkaar te vervangen.

 • grolschzetor

  @zeugenbedrijf

  kun je zo toch geen nuttig woord over stellen. dat is gelijkertijd ook de beperking van deze uitdraai. Gemiddeld, maar zijn deze verschillen significant?Vandaar mijn vorige reactie!

  + http://www.agrovision.nl/fileadmin/downloads/Varkens_cijfers/2012/Uiteenlopende_verdiensten.pdf

 • John*

  sturen op maximale voerwinst of sturen en/of een lage kritieke opbrengstprijs. In afgeschreven (en betaalde) stallen is 300 euro voerwinst voldoende om een slecht jaar te overleven. Nieuwe stallen met vreemde arbeid en hoge mestafzetafzet kosten vragen toch om een hogere kritieke opbrengstprijs en dus is er een hogere voerwinst nodig.

 • zeugenbedrijf1

  In afgeschreven en betaalde stallen overleef je als ondernemer misschien makkelijker één slecht jaar,ondernemer/boer blijven wordt een stuk lastiger!!

 • John*

  op allebei de bedrijven wordt net zoveel gereseveerd voor de toekomst.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.