Varkenshouderij

Nieuws 958 x bekeken

Vlaamse varkenshouderij fors in de min

Brussel – De Belgische varkenshouderij heeft een aantal moeilijke jaren achter de rug. Met name ook 2011 was een jaar waarin verlies werd geleden. Dit blijkt uit een rapport van de afdeling Monitoring en Studie van het departement Landbouw en Visserij.

Het rapport signaleert over 2011 een afwijkende prijsontwikkeling, waarbij de normale seizoensschommelingen niet wordt gevolgd. Door de hoge voerkosten staat de rentabiliteit van de varkenssector in 2011 zwaar onder druk en zal het gemiddelde gezinsinkomen op de bedrijven negatief uitkomen.  Definitieve cijfers zijn nog niet bekend.
Over 2010 berekent het departement een gezinsinkomen van gemiddeld € 31,10 euro negatief per zeug voor de vermeerderingssector. In de vleesvarkenshouderij komt het gezinsinkomen uit op €9,90 euro en in de gesloten bedrijven op € 10,20 euro per vleesvarken.
Ten opzichte van 2009 zijn de resultaten duidelijk verminderd. Tussen de bedrijven is er sprake van grote verschillen tussen de beste en de slechtste bedrijven. De slechtst presterende bedrijven in de vermeerderingssector komen in 2010 uit op een inkomen van 142 euro per zeug negatief. De beste bedrijven op € 90,70 euro positief. In de vleesvarkenssector zijn deze cijfers € 1,70 euro per vleesvarken voor de slechtste bedrijven en € 18,50 euro voor de best presterende bedrijven. De slechtst presterende gesloten bedrijven komen uit op € 1,90 euro negatief per vleesvarken en de beste bedrijven op € 22,40 euro per vleesvarken.

Of registreer je om te kunnen reageren.