Varkenshouderij

Nieuws 2383 x bekeken

’Splitsing Tönnies Fleisch dreigt’

Rheda-Wiedenbrück – De machtsstrijd tussen de grootaandeelhouders Clemens Tönnies en diens neef Robert Tönnies in het gelijknamige Duitse vleesconcern heeft zich verhevigd. Een splitsing van de onderneming, de grootste varkensslachter van de Bondsrepubliek, dreigt.

Dat schrijft zakenkrant Financial Times Deutschland op basis van informatie van Robert Tönnies’ advocaat Mark Binz in Stuttgart. Robert Tönnies wil als Clemens niet tegemoet komt aan zijn eisen 5 procent van de aandelen, die Robert aan zijn oom geschonken heeft terugvorderen, zodat hij een meerderheidsbelang verwerft van 55 procent. Clemens Tönnies wijst ondertussen de eisen van zijn neef van de hand en zou de voorkeur geven aan een splitsing van het bedrijf.
De eisen van Robert Tönnies komen erop neer dat Clemens Tönnies een aantal private belangen in de vleessector in de concernholding onderbrengt. Het gaat daarbij om het belang in vleeswarenfabrikant Zur Mühlen en belangen in Russische varkenshouderijintegraties. Naar de visie van Robert Clemens leiden die private activiteiten tot conflicten en onduidelijkheden over de resultaatverdeling.
In januari kwam al naar buiten dat Robert mikte op een oplossing via een hertstructurering van de concernleiding, dat wil zeggen de vorming van een tweehoofdige leiding met een raad van onafhankelijke commissarissen. Tevens stelde Robert Tönnies dat het concern op basis van een eigentijdse ’corporate governance’ verder zou moeten gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.