Varkenshouderij

Nieuws 485 x bekeken

PRRS-proef Noord Nederland gaat door

Zoetermeer – De praktijkproef ‘beheersing PRRS’ in Noord-Nederland gaat door. In de tweede week van maart worden deelnemers aan de praktijkproef en hun dierenartsen op de hoogte gebracht van de bedoeling en de aanpak van het proefproject. Dit meldt secretaris Jos Jongerius van het Productschap Vee en Vlees.

Het proefproject vormt een eerste stap in een groot project dat tot doel heeft te komen tot beheersing van het PRRS-virus.

De projectgroep PRRS heeft veel moeite gehad om voldoende varkenshouders te werven voor deelname aan dit proefproject. De bedoeling was oorspronkelijk om ongeveer 40 bedrijven te werven in het varkensarme gebied van West-Groningen, het oosten van Friesland en het aangrenzende Drenthe en daarbij te komen tot een zo hoog mogelijke dekking. De projectgroep is volgens Jongerius nu gekomen tot een aantal van 25 à 30 bedrijven. Er is nu besloten verder te gaan na raadpleging van deskundigen”, aldus Jongerius.

Complicerend was ook dat er vrij veel kleine en hobbymatige bedrijven zijn in het gebied die geen trek hebben om mee te doen. Bovendien wordt bedrijven gevraagd zich vast te leggen voor een periode van een jaar of vier.

De bedoeling van het totale PRRS-project is er op gericht om het virus onder controle te krijgen en terug te dringen. Dat kan resulteren in een afname van allerlei gezondheidsproblemen en een afname van het antibioticaverbruik.

Of registreer je om te kunnen reageren.