Varkenshouderij

Nieuws 1223 x bekeken

LTO: stuur enquête terug

Beerta – Zeugenhouders doen er goed aan de hun toe gezonden enquête over de omschakeling naar groepshuisvesting in te vullen en terug te sturen. Die oproep doet LTO-vakgroepvoorzitter Annechien ten Have.

”Het is belangrijk dat we goed in kaart krijgen hoe de stand van zaken is en waar de knelpunten liggen, met name als het gaat om problemen met vergunningen en dergelijke”, aldus Ten Have. ”Het kan niet zo zijn dat lagere overheden met hun vergunningenbeleid het rijksoverheidsbeleid dwarsbomen.”

De enquête is uitgezet door het Productschap Vee en Vlees in samenwerking met LTO en vakbond NVV. Ten Have heeft er een hard hoofd in dat problemen al voor de zomer zijn opgelost. Dat zou wel nodig zijn, omdat bouw en verbouw van stallen al gauw een half jaar vergt.
Volgens de meest recente gegevens moet nog ongeveer een kwart van de zeugenbedrijven omschakelen naar groepshuisvesting.

De NVV meldde eerder dat het de zogenoemde vierdagen-eis wil aankaarten bij het ministerie. Dit betreft een extra eis van de Nederlandse overheid dat de zeugen vier dagen na inseminatie in de groep moeten worden gelaten. De Europese eis gaat uit van een termijn van vier weken na inseminatie.

Ten Have ziet niet zo veel in die stap. ”Onderzoek heeft uitgewezen dat de zeugen nauwelijks meer opbreken bij overplaatsing na vier dagen. Bovendien is het in veel marktconcepten een eis om binnen die termijn de dieren in de groep te zetten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.