Varkenshouderij

Nieuws 2353 x bekeken

Denen willen verblijf zogende zeugen in box sterk beperken

Kopenhagen – Deense onderzoekers en varkenshouders willen de verblijfsduur van zogende zeugen in boxen aanzienlijk verkorten.

De Deense landbouwonderzoekers en de varkenshouderij werken aan de ontwikkeling van een nieuw stalsysteem waarmee het verblijf van zogende zeugen in de boxen sterk kan worden beperkt tot hooguit de eerste 3 à 5 dagen na de worp.
In de huidige siuatie liggen de zeugen 28 dagen in een box. Een verhoogde bewegingsvrijheid voor de zeugen is niet alleen vanuit dierenwelzijnsoogpunt een goede zaak, maar levert ook economische voordelen op, en wel in de vorm van een hogere melkgift en een als gevolg daarvan snellere groei van de biggen.
Volgens de initiatiefnemers is al aangetoond dat het risico dat de biggen dood worden gedrukt door een niet-gefixeerde zeug, alleen in de eerste paar dagen wezenlijk. Daarna zijn de biggen al zover ontwikkeld dat ze zelf kunnen opletten dat ze niet onder moeder terechtkomen. Dat gegeven willen de onderzoekers benutten voor een grondige innovatie van het zeugenboxensysteem.
Het project heeft een looptijd van drie jaar en wordt uitgevoerd door de landbouwfaculteit van de universiteit van Kopenhagen en het Kenniscentrum van de Varkenshouderij (VSP), een afdeling van landbouwfederatie LF.

Of registreer je om te kunnen reageren.