Varkenshouderij

Nieuws 646 x bekeken

Vlaamse belangenorganisaties komen met actieplan

Brussel - De Vlaamse landbouworganisaties ABS en Veva, die vanaf 1 januari 2013 de belangenverdediging gezamenlijk voortzetten, presenteren een eigen versie van het actieplan van minister-president Kris Peeters voor de Vlaamse varkenshouderij.

De minister-president wordt verzocht om de prijsvorming van varkens(-vlees) op te nemen in het actieplan van de overheid. Vorig jaar lanceerde Peeters het actieplan De Vlaamse varkenshouderij op weg naar 2020. “Daar zitten ongetwijfeld positieve elementen in, maar slechts één van deze actiepunten heeft onze varkenshouders het afgelopen jaar harde euro’s opgeleverd, namelijk het aanpassen van de formules van de toestellen voor classificatie van varkenskarkassen”, aldus ABS en Veva.
Beide organisaties betreuren dat concrete maatregelen om het structureel probleem in de varkenshouderij aan te pakken, namelijk de wijze waarop de prijs van levende varkens en de deelstukken bepaald wordt, niet waren opgenomen in het actieplan. Zij vragen met aandrang om dit alsnog te doen, zodat onderhandelingen met alle betrokken partijen kunnen worden opgestart.
Een structurele aanpak is volgens ABS en Veva de enige weg om uit de varkenscrisis te geraken en de Vlaamse varkenshouderij te laten overleven. Zelf blijven ze niet bij de pakken zitten. Met het Actieplan varkenshouderij 2012 geven ze alle varkenshouders 22 concrete tips 'die onmiddellijk een financiële meerwaarde kunnen betekenen'.

Of registreer je om te kunnen reageren.