Varkenshouderij

Nieuws 795 x bekeken 1 reactie

Veel spreiding in ruwvoeropname zeugen

Lelystad - Tussen zeugen in de biologische varkenshouderij is veel spreiding in de ruwvoeropname. Dat concludeert onderzoeker Carola Van der Peet in een literatuurstudie naar de ruwvoeropname van biologische dragende zeugen.

Ook uit een inventarisatie op vijf biologische praktijkbedrijven kwam hetzelfde aspect naar voren. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de ruwvoeropname van de zeugen. Dat zijn onder meer de rangorde onder de dieren, de opnamecapaciteit van de dieren en de kwaliteit van de ruwvoeders. Om krachtvoer in het rantsoen van zeugen op een succesvolle manier te vervangen is het belangrijk een kwalitatief hoogwaardig ruwvoer te verstrekken en dit gelijktijdig aan de dieren aan te bieden, bijvoorbeeld aan een lange trog. Ook individuele bijvoedering van ruwvoer via voerboxen is een mogelijkheid.

Een probleem in de praktijk is ook dat de kennis van de voederwaarde van de ruwvoeders voor de zeugen maar beperkt is. Er is een grote behoefte aan meer inzicht hierin, zodat de varkenshouders via de krachtvoergift beter kunnen bijsturen. In de praktijk merken varkenshouders vaak de effecten van de variatie in ruwvoeropname. Het komt tot uiting in een te magere of te vette conditie en ook zijn er effecten op geboortegewicht en groei van de biggen.

Eén reactie

  • VOF-HEINEMANS1

    Snijmais (voorbewerkt) vloeibaar verstrekken is een goed alternatief.

Of registreer je om te kunnen reageren.