Varkenshouderij

Nieuws 8320 x bekeken 10 reacties

Varkensbedrijven vaak in liquiditeitsproblemen

Wageningen - Veel varkensbedrijven hebben in 2012 te maken met liquiditeitsproblemen. Dat heeft het landbouweconomisch instituut LEI vastgesteld op basis van gegevens van vleesvarkensbedrijven in zijn informatienetwerk.

Het LEI heeft de bedrijven in zijn informatienet geanalyseerd met behulp van het Financieel-economisch Simulatiemodel. Voor 18 procent van de bedrijven zijn de problemen zo groot dat het voortbestaan op de tocht kan staan. De netto kasstroom is zwaar negatief. Dat is volgens het LEI vooral een gevolg van de te lage opbrengsten die deze bedrijven behalen, met daarbij sterk gestegen kosten (voer). De situatie komt vooral veel voor bij vleesvarkensbedrijven.

Zo'n 20 procent van het aantal bedrijven zal volgens het LEI redelijk eenvoudig de voorkomende problemen op kunnen lossen door te besparen op uitgaven en bijvoorbeeld het inzetten van eigen liquide middelen (bijvoorbeeld spaargeld) of beperking van de aflossing. Een kwart van de bedrijven heeft grotere problemen, maar kan er nog uitkomen door de aflossingen te beperken tot minder dan de helft, of het aantrekken van extra krediet.

37 procent van de bedrijven kan alle verplichtingen nakomen; er is een positieve netto kasstroom.

Ook onderzoeks- en adviesbureau DLV heeft in zijn maandelijkse voerwinstanalyses vastgesteld dat vooral veel vleesvarkensbedrijven tegen liquiditeitsproblemen aanlopen.

Laatste reacties

 • drientje

  Gelukkig hebben bank,voerleverancier en varkenshandel wel goede marge's

 • trekker123

  Problemen oplossen door het aantrekken van extra krediet. Het lijkt de overheid wel. Voor de bedrijven die het betreft heel vervelend maar als er niet een aantal bedrijven gewoon zijn deuren sluit zal het nooit beter worden. En dat duurt dan ook maar weer even want dan gaan we hoe dan ook natuurlijk uitbreiden. Kortom, deze analyses zullen we nog wel eens vaker lezen.

 • Bison

  De een z'n dood is de ander z'n brood,...zal nooit veranderen.
  Het leven is 'naaien of genaaid worden',..de meeste boeren vallen vrijwillig onder de laatste twee woorden.

 • hertha

  Als er wat verdient wordt, komt er weer een eis op tafel, waar weer flink voor geinvesteerd moet worden, zo blijft de portemonee leeg.

 • drientje

  Niemand draagt dus de oplossing aan. Dit zal ook wel niet anders worden.

 • politiek

  Beste Drientje

  Niet veel reacties en oplossingen. Of gaat de aandacht meer naar de grotere agro-industrie.Drientje, In uw reactie vergeet je de honderden miljoenen euro,s eigen vermogen van met name de ZLTO. Of hebben die de aandacht ook meer op die steeds groter wordende agro-industrie. Zijn die kapitalen daar voor bedoelt ?.
  Ik meende dat boerenbelangenbehartiger ook iets was als zorgen dat die boerengezinnen een inkomen hebben. Drientje, een stap verder , nadat je mogelijk uw eigen vermogen geheel borg hebt staan of je verder mag boeren van de bank ?. Mag je verder daar bijven wonen van de bank waar je nu woont. ? Hoe verloopt dat ?. Is er een oplossing als je stopt met bedrijf en je een baan ( inkomen) kan halen extern. ( en mag blijven wonen).
  Drientje, ZLTO aanvoerder Huibers die een ,,prijs,, heeft gehaalt als machtigste man van agrarisch Nederland zal gevolgt gaan worden of hij die onderscheiding verdiend heeft en waarvoor.

 • John*

  het probleem is dat er nu bij een vleesvarkensbedrijf dat er nu 30 euro meer per varkens geinvesteerd (big en voerkosten) is dan een jaar geleden. Dit wordt over het algemeen wel betaald bij het afleveren van het vleesvarken. maar voor een bedrijf van 1500 vleesvarkens betekent dat er toch 45000 euro extra in de veestapel zit.

 • John*

  die 45 000 euro kan komen uit goeie resultaten, reserves, of direct uit opbrengst. als dat allemaal niet lukt zal je naar de bank moeten.

 • politiek

  In een coopertieve agrarisch Nederland met correcte belangenbehartiging zal die 45.000 euro geen probleem zijn. Ik mag hopen dat cooperaties en een ZLTO bedoelt zijn ter behoud van ook die gezinsbedrijven. Heb je als varkenshouder 1500 vleesvarkens , of je hebt er b.v. meer als 10.000 . Laten we zaken doen met de cooperties ( ook dus VION van de ZLTO ) opdat die volgens vele beter te vertrouwen zijn. Verschil in lagere voerkosten, aankoop bulkvoordeel enz. en aflevervoordeel, hogere opbrengstprijzen vanwege die bulkvoordeel , bedraagt al een 7 tot 9 euro per varken ! van die varkens.
  Ofwel een 75.000 tot 100.000 euro voordeel per jaar voor die mega bulk bedrijven ten opzichte van een bedrijf van 1500 vleesvarkens.
  Ga je een bedrijf met 500 vleesvarkens vergelijken met een bedrijf met meer als 30.000 varkens dan bedraagt het verschil per afgeleverd varken al meer als 10 euro. Ofwel afgerond 1.000.000 euro voordeel per jaar voor die mega , mega bulk vakenshouder. Uiteraard mogen die grotere varkenshouders ook vrijwillig genoegen nemen met gelijke voerkosten en opbregst per kg vlees. Dan is men echter niet meer zo cooperatief.! ! Men filtert er zo een behoorlijk groot aantal varkenshouders uit met medewerking van ook een VION . Mijn advies is gewoon, stop met deze VION in dit systeem laat dat bulkgedoe maar over de grens zijn varkens leveren en ga aan de slag met die gezinsbedrijven om een eerlijk en duurzaam varken voor NEDERLANDSE supers te produceren.

 • geelgors

  dat varken is er al Livar

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.