Varkenshouderij

Nieuws 2402 x bekeken 11 reacties

Te Lintelo: NVV handelt ondemocratisch

Doetinchem - De afgetreden regio-voorzitters Raymond te Lintelo en Raymond van de Wetering vinden dat het dagelijks bestuur van de NVV te vaak haar eigen weg gaat, zonder verantwoording af te leggen aan het landelijk bestuur. Daarom leggen zij hun taken neer.

Dat schrijven ze in een brief aan het landelijk bestuur van de varkensvakbond. In een reactie spreekt Te Lintelo van ‘ondemocratische handelen’. De maat is voor Te Lintelo vol als hij voorstellen indient ter verbetering van de NVV-biggennotering, maar deze niet worden besproken in het landelijk bestuur. Te Lintelo: “Er is geen ruimte voor een open discussie. Er wordt wel gedaan alsof, maar er worden in het landelijk bestuur alleen punten behandeld die door het dagelijks bestuur zijn ingebracht én geformuleerd.”

Te Lintelo wil af van de NVV-biggennotering in de huidige vorm. Het ontbreekt in zijn ogen aan transparantie en de notering vormt geen goede afspiegeling van de markt. Te Lintelo is op zich vóór een producentenprijs, maar alleen als controleerbaar is hoe deze tot stand komt en de markt correct weergeeft.

Te Lintelo verklaart een jaar deel te hebben uitgemaakt van de noteringscommissie. Daar is hij uitgezet. Volgens hem hebben vermeerderaars ruim de overhand in de commissie. Te Lintelo voelt zich gekleineerd en de mond gesnoerd door NVV-bestuurders.

In een eerdere reactie verkaart NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg zich niet te herkennen in de kritiek van de afgetreden regio-voorzitters. “De NVV is democratisch.” Volgens NVV-penningmeester Theo Duteweerd, liegt Te Lintelo. “Hij vertelt geen eerlijk verhaal.”

Laatste reacties

 • c.putten

  meteen afschaffen die notering,deze zorgt voor tweespalt tussen de fokkers en mesters,het is toch nooit goed ,dan weer te hoog dan weer te laag,hierdoor komt de belangenbehartiging in het geding met alleen maar verliesers,dus gewoon gezond verstand gebruiken, de veren opschudden , en ga voor de belangen van alle varkensboeren,de mesters moeten hun biggenprijs dan maar zelf uitzoeken wat mischien op dat gebied een verslechtering is maar alles beter dan wat er nu gaande is want daar gaat de nvv aan ten onder.

 • John*

  als je het vleesvarkenshouder moet hebben van het verlies van je vermeerderaar moet je je afvragen of je wel vleesvarkens moet blijven houden.

 • MvK

  @john* laten we maar niet teveel zeggen over het 'verlies' van de zeugenhouders
  http://www.dlvdier.nl/upload/Downloads/1212Voerwinstprognose.pdf
  De nvvprijs had een goede prijszetting maar heeft zijn waarde verloren door het gehannes met de toeslagen net als de rest.

 • leftturn

  bijzonder onvolwassen reactie van dhr duteweerd, los van het feit wat de preciese waarheid ook is. twee personen die ook veel werk voor de vereniging verrichten kunnen zich niet vinden in de gang van zaken en besluitvorming.
  in plaats van openheid te geven rondom oa de commissie en de zaak op een normale manier uit te praten wordt er doodleuk verteld dat deze mensen leugenaars zijn. dit is toch geen manier van doen.
  daarbij komt nog, dat het bestuur al maanden op de hoogte is van deze onvrede en ook al diverse malen gewaarschuwd is voor dit gebeuren.
  wyno zou zich hier eens persoonlijk mee moeten bemoeien, dit was absoluut niet nodig geweest.

 • John*

  middel 2011 en 2012 maar een uit.. dan blijven we gewoon rond die 500 euro hangen met de zeugen. Vorig jaar hebben veel zeugenhouders de deur gesloten omdat ze minder beurden voor de biggen dan de nvv prijs. daarom is het dit jaar voor de zeugenhouders die boven nvv beuren extra goed.

 • John*

  als de landen om ons heen tot 5 euro meer betaald wordt voor een big dan hier is de d harde conclusie dat het mesten van varkens in nederland te duur is..

 • joannes

  Het Bureau Nederlandse Vee- Export verwoordt het prima waarom biggen buiten de Nederlandse Mesters om worden geprijst: http://www.bnve.nl/main.php?p_tal_id=2&p_fld_id=12
  Dat het NVV dat niet wil herkennen is logisch met hun verschillende belangen. Er is geen afnemer die zijn leveranciers een hogere prijs gunt wanneer hij daarzelf minder van wordt. De conclusie is dat de specialisatie zeugenhouder een volwassen bedrijfstak is geworden die inmiddels internationaal met kwaliteitsbiggen een gewilde toeleverancier is voor de internationale varkensmesters markt.

 • c.putten

  dit bedoel ik nou,allemaal gemeuter over die prijs dus gewoon afschaffen en weer mooi de belangen behartigen waar de nvv voor opgericht is.en de prijs zoeken we zelf wel uit ook dmv de prijsvergelijking en vlug een punt erachter anders is het einde verhaal met de nvv

 • wgtroosendaal1

  Volgens mij hebben we 2 soorten mesters,daar zit ook tweespalt in belangenbehartiging,die hoor je niet.

 • Snel

  de biggenprijs wordt bepaalt door de (grote) vraag uit Duitsland,eigenlijk loopt hij paralel met de Weser Ems biggen prijs.Voor Nederlande mesters zijn deze biggen relatief te duur omdat Duitse mesters een heel ander kosten patroon hebben op de voerkosten na

 • fjam

  @john als je als fokker het moet hebben van de financiering van de mesters ,houd je het ook niet vol.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.