Varkenshouderij

Nieuws 1441 x bekeken

Protest uit Franse grot tegen varkensbedrijf

Foissac – Historici, toeristenorganisaties en andere liefhebbers van de beroemde grotten van Foissac in het zuidwesten van Frankrijk hebben geprotesteerd tegen de uitbreiding van een varkenshouderij in de directe omgeving.

Volgens de protesten is het gevaar groot dat de grot zelf en de daarin voorkomende prehistorische afbeeldingen door vervuild afvalwater binnen twintig jaar zullen 'wegsmelten als suikerklontjes'.

In Foissac zijn onder meer resten te vinden van circa 25.000 jaar oude tekeningen naast die van een nederzetting uit de bronstijd. De grotten zijn ontdekt in 1965 en vormen een veel bezochte toeristische attractie. Dat alles zou echter gevaar lopen als een naburige varkenshouder zijn bedrijf van 1.170 naar 3.000 dieren uit mag breiden, denken de aanhangers van de grotten. ''Dan bestaat het gevaar dat vervuild water eerst in de beken terecht komt en uiteindelijk in de grotten neerdruppelt. Dat kan vernietigende gevolgen hebben voor onze grotten,'' zegt beheerder Sébastien du Fayet de la Tour in de regionale kranten. Hij heeft inmiddels meer dan 2.800 handtekeningen tegen het uitbreidingsplan verzameld.

De boer, Gilles Ferrand, stelt echter dat in zijn plannen alle mogelijke maatregelen tegen watervervuiling zijn opgenomen. ''Het milieu staat voorop, als ik dat niet zou doen, dan schiet ik mezelf in de voet.''

Of registreer je om te kunnen reageren.