Varkenshouderij

Nieuws 1560 x bekeken 2 reacties

NVV verliest twee afdelingsvoorzitters

Barneveld - De afdelingsvoorzitters voor Twente en Veghel Oss/Maaskant van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), Raymond te Lintelo en Raymond van de Wetering, hebben in de landelijke bestuursvergadering van afgelopen week hun ontslag ingediend. Beide voorzitters kunnen zich niet vinden in de in hun ogen ondemocratische besluitvorming binnen het landelijk bestuur van de NVV.

Te Lintelo en van de Wetering hebben grote kritiek op en onvrede over de gang van zaken en de besluitvorming rond de biggennotering van de NVV. In september besloot de NVV ondanks kritiek van een groep vleesvarkenshouders binnen de vereniging gewoon door te gaan met de biggennotering. De vleesvarkenshouders, waarvan Te Lintelo en Van de Wetering spreekbuis waren, vinden dat de notering de markt te veel beïnvloedt ten nadele van de vleesvarkenshouders.

NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg betreurt het vertrek van de beide afdelingsvoorzitters. "Ik betreur hun stap, maar heb die te respecteren." Volgens Zwanenburg herkent het bestuur zich niet in de kritiek van de beide heren. "Onze organisatie is democratisch. Er wordt besloten bij meerderheid van stemmen", aldus Zwanenburg. "Wij hebben destijds toen het ging over de biggennotering gevraagd om een discussiestuk en om zienswijzen. We hebben eigenlijk niets gehad. In de vergadering van het dagelijks bestuur namen beide heren een minderheidsstandpunt in."

Volgens Zwanenburg is het aan de beide afdelingen om  opvolgers te zoeken voor hun afgetreden voorzitters. Op de vraag waarom het dagelijks bestuur over het vertrek van de afdelingsvoorzitters geen verklaring naar buiten heeft gebracht, zegt hij: "Dat is aan de heren zelf of hun afdelingsbestuur om dit bekend te maken. Ze hadden rustig naar buiten kunnen treden."

Laatste reacties

 • evanderpasch1

  Wat een gezeur over de nvv prijs laat ze een fokker zoeken die ze op dpp of beurs wil verkopen

 • hopman

  Dat NVV vast houdt aan de biggen notering is een goede zaak.
  Even terug naar waarom de notering is gekomen.
  De biggenprijs werd bekend door DPP en de Beurs van handelaren.
  Wat er in die tijd gebeurde dat ieder jaar de toeslag toenam.
  En eens in de 5 tot 6 jaar werd er uit de toeslag 5 gulden of later zelf 5 euro
  gehaald en de prijs weer verhoogd.
  Door deze werkwijze had de handelaar gemiddeld over een jaar ongeveer
  0,50 cent extra want bij de vleesvarkenshouder werd de verhoging al eerder ingevoerd als bij de fokker.
  Sinds de notering van de NVV er is gebeurd dit niet meer.
  Dat wil dus zeggen dat de notering strak en goed genoteerd is.
  Als de notering van de NVV weg is gaan we weer de zelfde kant op.
  Nu we een vleesvarkens en een biggennotering hebben is er met de toeslag veel minder gerommeld.
  Daar moet iedere vakenshouder eens goed over nadenken.

Of registreer je om te kunnen reageren.