Varkenshouderij

Nieuws 900 x bekeken

Deens Tican mag niet zelf varkens mesten

Thisted - Het Deense vleesconcern Tican moet vorige maand gelanceerde plannen om zelf vleesvarkens te gaan mesten afblazen. De leveranciers hebben daar gisteren niet mee ingestemd op de jaarvergadering.

Tican kampt met een tekort aan varkens zodat de slachterijcapaciteit niet volledig kan worden benut. De overcapaciteit is 10 procent. Ieder haak die leeg blijft kost volgens bestuur en directie 16 euro. In het afgelopen boekjaar liepen deze verliespost op naar ruim 134.000 euro.

Ook de vele malen grotere zustercoöperatie Danish Crown lijdt onder teruglopende leveranties aan de varkensslachterijen. Dit concern hoopt dat het de problemen de baas kan worden door een bonus uit te loven aan leveranciers die willen investeren in nieuwe stalcapaciteit.

Wim Veresput

Of registreer je om te kunnen reageren.