Varkenshouderij

Nieuws 532 x bekeken

Brazilië stelt tijdelijk verbod ractopamine in

Brasilia - Brazilië heeft een verbod ingesteld op het gebruik van groeibevorderaar ractopamine en andere betablokkers bij de productie van varkensvlees en rundvlees.

Het verbod is ingesteld omdat het land vreest dat Rusland, de belangrijkste afnemer, anders de grenzen zal sluiten voor Braziliaans vlees. In principe is het verbod tijdelijk. Brazilië wil een kanalisatiesysteem opzetten waarbij vlees dat is geproduceerd met deze groeibevorderaars en vlees dat zonder deze producten is geproduceerd apart kunnen worden gehouden. Volgens de Brazilianen wordt ractopamine bij zo'n 20 procent van de varkens toegepast. In Canada zou de helft van de varkens het product toegediend krijgen en in de Verenigde Staten 80 procent.

Rusland sloot eind vorige week de grens voor varkensvlees uit de Verenigde Staten omdat dit met ractopamine is geproduceerd.

Ractopamine is in oktober via een meerderheidsbesluit opgenomen in de Codex Alimentarius, wat betekent dat het in principe zou zijn toegestaan. De opnam in de Codex was tegen het zere been van de Europese Unie die mordicus tegen het gebruik is van groeibevorderende stoffen in de veehouderij. De EU vindt dat een dergelijke stap via consensus moet worden genomen. Nu ook Rusland zich tegen het gebruik van ractopamine keert lijkt de EU achteraf gelijk te krijgen met dit standpunt.

Of registreer je om te kunnen reageren.