Varkenshouderij

Nieuws 3152 x bekeken 4 reacties

Vooral China interessant voor Agrifirm

Zwolle – Veevoederbedrijf Agrifirm verdient het meest met zijn activiteiten in het buitenland. Vooral de varkensvoerproductie in China groeit hard. Dit zei Ton Loman, voorzitter van de hoofddirectie van Agrifirm op een bijeenkomst van Agrifirm, vrijdag in Zwolle.

De aanleiding voor de bijeenkomst was de in gebruik name van een nieuwe machine op de productielocatie Zwolle voor de productie van Air Line varkensvoer.

Volgens Loman is Agrifirm volop bezig met het investeren in de toekomst. "Daarbij gaat het om een bedrag van 150 miljoen euro dat we in de jaren 2011 tot en met 2013 hebben gereserveerd om onze productielocaties uit te breiden of nieuwe locaties te openen", aldus Loman.
Vooral de varkensvoerproductie in China is sterk groeiende. De productiecapaciteit van de fabriek in Suzhou wordt verdubbeld. In Tianjin, rond 150 kilometer van Peking wordt de capaciteit van een nieuwe fabriek voor varkensvoer verdrievoudigd. Deze zal eind 2013 operationeel zijn. Daarnaast gaat Agrifirm een nieuwe vleeskuikenvoerfabriek openen in het oosten van Duitsland. Deze moet eind 2012 operationeel zijn. De capaciteit voor deze locatie zal tussen de 60.000 en 70.000 ton vleeskuikenvoer per jaar zijn.
"Vooral onze activiteiten in China zijn interessant. De marges liggen daar gunstiger dan in Nederland. Maar ook in Nederland investeren we de komende tijd  volop. De locatie Den Bosch waar de vochtige rundveevoeders produceren is daarvan een goed voorbeeld", legt Loman uit.
Dat het bedrijf groeiende is heeft daardoor ook een positief effect op het ledenvoordeel van de coöperatie Agrifirm. Loman: "Het ledenvoordeel is nu rond de 0,3 procent maar zal het komende jaar hoger liggen".
Agrifirm had in 2011 een omzet van 2,4 miljard euro. De Nederlandse productie van diervoeder was vorig jaar 3,3 miljoen ton. Wereldwijd produceert Agrifirm tussen de 4 en 4,5 miljoen ton.

Laatste reacties

  • politiek

    Lijkt me een geweldig idee. Cooperatief Nederlands boerengeld investeren in CHINA. Ik zou voor advies wel even bij VION informeren. Die heeft ervaring in buitenland. Mogelijk kan er een dergelijk bestuurder ook wel in dat manegementteam gezet worden van Agrifirm.

  • 60000- 70000 ton per jaar lijkt mij een verliesgevend bedrijf. 6 bulkauto's per werdag dit lijkt wel de vion slachterij in England

  • koestal

    er zijn veel chinezen ,het is dus een grote markt

  • agratax2

    Als de marges inderdaad zo goed zijn, krijgen de leden afnemers in Nederland straks hun voer onder kostprijs aangeleverd of wordt deze marge ieder jaar weer ingezet om nog groter te groeien en zien de leden alleen maar grotere cijfers in het jaarverslag en nieuwe plannen voor uitbreiding. Als deze laatste opties realiteit worden, nemen de boeren gigantische risico's om alleen maar omzet verhoging e creëren waar geen profijt tegen over staat.

Of registreer je om te kunnen reageren.