Varkenshouderij

Nieuws 3156 x bekeken 3 reacties

Rooijakkers voorzitter LTO Varkenshouderij

Den Haag - Het federatiebestuur van LTO Nederland heeft Maarten Rooijakkers uit Aarle-Rixtel benoemd tot voorzitter van de vakgroep Varkenshouderij van LTO Nederland.

Hij volgt met ingang van 2013 Annechien ten Have op, die ruim acht jaar leiding heeft gegeven aan de vakgroep. De nieuwe voorzitter van de landelijke vakgroep is benoemd voor de komende vier jaar.

Rooijakkers (51, gehuwd en twee kinderen) is goed ingevoerd in de varkenshouderij. Sinds 2007 is hij voorzitter van de vakgroep Varkenshouderij van de ZLTO, lid van de landelijke vakgroep LTO Varkenshouderij en tevens lid van het ZLTO-bestuur.

In Aarle-Rixtel heeft Rooijakkers samen met zijn broer John in firma een varkenshouderij. Tot 1998 runde hij in familieverband een gecombineerd veehouderijbedrijf (melkvee en varkens). Op het bedrijf is veel aandacht voor dierenwelzijn. Zo lopen de dragende zeugen in één groep in een strostal.

In 1980 haalde Rooijakkers het diploma Middelbare Agrarische School in Helmond. Tussen 1995 en 2007 volgde hij diverse cursussen bestuurskunde en bedrijfsmanagement. Vanaf 2011 is hij bezig met de bestuurlijke leergang aan Nyenrode. Voorts is hij lid van de Raad van Commissarissen van Agrovision.

In bestuurlijke organen varkenshouderij van LTO Nederland en ZLTO vervult de nieuwe vakgroepvoorzitter al tal van functies op het gebied van markt, ruimtelijke ordening en milieu. Hij heeft op zijn bedrijf de eerste zichtstal (‘Varkens in Zicht’) in Nederland gebouwd die in 2001 werd geopend. Voorts staat hij aan de basis van het nieuwe mestbeleid, waarbij de verwerking van overtollige dierlijke mest in de toekomst verplicht wordt gesteld.

Laatste reacties

 • politiek

  Hopenlijk zodadelijk een nieuw koers ! . Openheid en transparantie in plaats van doofpotmodules. Discussieren juist met de consumenten ofwel de klanten van de agrarische producten in plaats van hun via die achterkamertjespolitiek proberen hun bulkproducten door de strot te duwen. Boeren-gezinsbelang i.p.v. mega-bulk-industriebelang.
  Subsidies eerlijker verdelen onderling in de sector. Geen 150.000 euro meer voor mega bedrijven die er al ,,warmpjes,, bijzitten maar die gelden gaan benutten/verdelen voor duurzaamheid en bestaansrecht gezinsbedrijven.
  Eerlijke, veilige duurzame producten i.p.v. dat chemisch gedoe met antibiotica en (pro)hormonen, en de nodige gezondheidsrisico,s voor mensen daardoor.
  Zijn achterhoede kent Maarten wel zo te lezen. Gaat hij het huidige beleid voortzetten van zijn voorgangers dan zal het zaakje agrarisch Nederland verder de afgrond in glijden denk ik. Hopenlijk kent Maarten ook zijn voorgrond goed. Zijn consumenten en klanten van de agrarische producten want in weze is dat zijn echte opdrachtgever en niet degene op die stoelen van de die grote Mega-Agro-industrien. Sterkte gewenst en waardering dat je die uitdaging oppakt.

 • kiepel

  Succes,
  Hij kent zijn voorgrond, mede daarom heeft hij de eerste zichtstal gebouwd.
  Gelukkig is het ook een CDA man. Geen rigoreuze ideeen maar polderend in het miodden. Dit is een verder radikaliserend milieu erg belangrijk.

 • politiek

  Kiepel ik zie dat toch anders. Niet uw mening over Rooijakkers , inderdaad succes toegewenst naar hem.
  Het polderend (Z)LTO, CDA, Productschap model zal het echt niet gaan redden. Daarvoor zijn de situaties veel te ernstig. Van het CDA heeft Nederland al afscheid genomen en Productschappen worden opgeheven ( terecht) Blijft over het ZLTO. Waarvoor zet die zich in momenteel ? . Voor de mega-bulk-industrie zoals VION die ook behoorlijk aan het interen is of voor de boerengezinsbedrijven. Zodadelijk trekt VION ook alles nog de afgrond in met dat gepolder wat je opnoemd. Als eindresultaat geen VION en geen bestaansrecht meer voor de Brabantse boeren en veehouderij . Alles kapot dus.
  Inplaats dat er momenteel overleg is om belangenbehartiging en verantwoordelijkeheden op te pakken die vrijkomen bij opheffing Productschappen voor de belangen van de primaire sector poldert men wat over die VION. Is er VION voor de boeren vraag ik me af ,of zijn de boeren er voor VION.

Of registreer je om te kunnen reageren.