Varkenshouderij

Nieuws 2128 x bekeken 1 reactie

Nederlandse varkenspoten mogen naar China

Zoetermeer – China heeft donderdag officieel goedkeuring gegeven aan drie Nederlandse slachterijen om varkenspoten voor menselijke consumptie te exporteren naar China. Dat meldt de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV).

De export van varkensvlees was al mogelijk naar China maar voor de export van varkenspoten voor consumptie is de afgelopen jaren een apart protocol opgesteld. Daarvoor is een Chinese delegatie in 2009 op bezoek geweest in Nederland.

De overeenstemming werd al in juni van dit jaar bereikt, maar men wachtte nog op de officiele goedkeuring door onder andere de NVWA. Het protocol beschrijft onder andere het moment waarop de pootjes van het karkas worden afgesneden (later dan normaal). Ook moeten er op de poten extra microbiologische testen worden gedaan. Twee vestigingen van Vion en een vestiging van Van Rooij Meat zijn nu door de Chinezen autoriteiten erkend en zullen binnen het protocol de varkenspoten aan China gaan leveren.

Jos Goebbels, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) is verheugd dat China goedkeuring heeft gegeven. “Voor varkenspoten is binnen de Europese Unie geen markt. Ze worden daarom doorgaans vermalen en verwerkt in worsten. Maar China is een belangrijke markt voor de poten. Het betekent een waardevermeerding voor dit deel van het varken.
Goebbels schat dat er straks meerdere containers met pootjes richting China gaan. De eerste vrachten zullen volgende week plaatsvinden. De COV is bezig om meer slachterijen erkend te krijgen om de poten te mogen leveren aan China. Goebbels verwacht een volgende controle van de Chinese overheid begin 2013. “Dan gaan we bekijken of het protocol goed werkt”.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.