Varkenshouderij

Nieuws 1455 x bekeken

Handel zet Bureau Nederlandse Vee-export voort

Zeist – De Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV) wil de activiteiten van het Bureau Nederlandse Vee-export (BNV-e) voortzetten.

Daartoe zal de bond een verzoek indienen bij het Productschap Vee en Vlees (PVV), waaronder het BNV-e valt. Dat zei Piet Thijsse, voorzitter van zowel de NBHV en het BNV-e gisteren op de viering van het 25-jarig bestaan van de BNV-e.

Het BNV-e is 25 jaar geleden opgericht, omdat vee-exporteurs vonden dat er te veel geld van hun PVV-heffingen naar de afzetbevordering van vlees ging. Door het opheffen van het PVV vallen de activiteiten van het BNV-e vanaf begin volgend jaar niet meer onder de vlag van het schap,

Vooral voor de uitvoer van Nederlandse biggen is het bureau van grote betekenis. Die export vertienvoudigde tussen 1987 en 2012 naar zo'n 7 miljoen stuks per jaar. Thijsse benadrukt met klem dat de Nederlandse varkenssector de kwaliteit van biggen goed in de gaten moet blijven houden. "De tijd dat we mindere kwaliteiten biggen kunnen exporteren ligt ver achter ons. Buitenlandse vleesvarkenshouders eisen biggen van hoge kwaliteit", legt hij uit.

Daarnaast doet Thijsse een beroep op de Nederlandse overheid om de grensbeperkingen bij export op te heffen. "Je mag van Groningen naar Maastricht rijden met dieren zonder controles, terwijl je bij export van Enschede naar Gronau over een afstand van 5 kilometer wel met allerlei belemmeringen te maken krijgt. Mogelijk kan de Animal Health Law die de Europese Commissie in de maak heeft, daar een oplossing voor bieden", stelt de NBHV-voorzitter.

Of registreer je om te kunnen reageren.