Varkenshouderij

Nieuws 797 x bekeken 1 reactie

EU-export varkensvlees vlakt af

Brussel - De groei van de Europese export van varkensvlees is de laatste maanden afgezwakt. Dat blijkt uit de exportgegevens van de Europese Unie.

In de eerste maanden van dit jaar exporteerde de EU nog tien procent meer vlees dan een jaar eerder. De laatste maanden is dat minder. Over de eerste acht maanden van dit jaar gerekend ging er slechts één procent meer vlees naar derde landen dan een jaar eerder. In waarde bedroeg de stijging 17 procent. Ook in de belangrijke concurrerende landen van de EU; de Verenigde Staten, Brazilië en Canada zijn de varkensprijzen relatief hoog, maar de sterke stijging van de prijzen in de Europese Unie hebben de concurrentiepositie van de EU ten opzichte van deze landen verslechterd. Dat is volgens de EU dan ook één van de oorzaken van de afvlakkende exportgroei.

De exportgroei is vooral afgevlakt door de stijgende varkensprijzen in de Europese Unie. China importeerde weliswaar 62 procent meer vlees (in totaal 358.275 ton), maar de laatste maanden is het prijspeil in China gezakt en neemt de exportgroei naar het land af. Ook Zuid-Korea neemt minder Europees varkensvlees af. De binnenlandse productie herstelt zich na de mond- en klauwzeercrisis die het land heeft geteisterd.

De EU verwacht dat de Europese productie zal blijven dalen. In het eerste kwartaal zal het varkensaanbod met 1,7 procent afnemen, waarna in het tweede kwartaal een daling van 0,7 procent volgt.

Eén reactie

  • Jonas Brabant

    Varkens die er niet zijn kunnen ook niet geëxporteerd worden. Dat is de enige oorzaak van de afvlakkende exportgroei.

Of registreer je om te kunnen reageren.