Varkenshouderij

Nieuws 1107 x bekeken 1 reactie

Duitsland start met berengeurproject

Bonn – Het Duitse ministerie van landbouw stelt 1,1 miljoen euro beschikbaar voor een driejarig onderzoek naar het voorkomen van berengeur bij vleesvarkens.

Het project wordt gecoördineerd door het Instituut voor Dierwetenschappen dat aan de Universiteit van Bonn verbonden is. Projectpartners zijn slachthuizen, KI-stations en een biotechnisch bedrijf. Deze partners dragen gezamenlijk nog 6 ton bij, zodat het totaal budget voor het onderzoek op 1,7 miljoen euro komt.
Volgens de initiatiefnemers van het project is het vlees afkomstig van zogenaamde stinkers onacceptabel en ongeschikt voor de consument. Men spreekt over een aandeel van 4 tot zelfs 40 procent van de beren dat vlees met berengeur produceert. Uit gegevens van ISN blijkt dat de drie leidende Duitse slachterijen Tönnies, Vion en Westfleisch per jaar 4,3 miljoen beren slachten op een totaal van 32,5 miljoen verwerkte varkens.
In het onderzoek zal worden gekeken naar manieren om berengeur te verminderen (bijvoorbeeld via het voer), maar ook naar maatregelen om het houden van beren makkelijker te maken worden verder onderzocht. Met name agressief gedrag, penisbijten en andere verwondingen vormen nog steeds obstakels voor het effectief houden van beren in groepen, aldus de onderzoekers.

Eén reactie

  • joannes

    Alsof die berengeur het enigste probleem is. Beren hebben gewoon de natuurlijk plicht tot reproduceren en dominatie gevechten; het is onderdeel van de natuurlijk selectie processen! Nu, omdat dat bij varkens mesten niet het doel is en ze niet individueel gehuisvest mogen/kunnen worden is castreren de enigste oplossing. En dan komt natuurlijk Pfizer om de hoek en propagandeert hun ¨chemische¨castratie als het redmiddel! Een goede melk koe voor hen wanneer de gehele berenpopulatie 2x gespoten moet worden! En weer wordt er geld weg gechipped naar de multinationals ten laste van de boer en de consument. Daarbij ... wie legt de consument uit dat 50 % van het varkensvlees behandelt is met ¨chemische¨ of zoals ze het noemen hormonale castratie? Vooral wanneer er nog residu in geslacht varkens vlees te vinden is. Ik zie de consumptie al dalen..... En natuurlijk Wakker Dier juichen. Die het leuk via de band hebben gespeelt bij het LTO die het nb op hun webpagina als een succces promoten. http://www.youtube.com/watch?v=b6oGMbzNh_g

Of registreer je om te kunnen reageren.