Varkenshouderij

Nieuws 1135 x bekeken

België maakt werk van antibioticareductie

Gent – Het Belgische kenniscentrum Antimicrobial Consumption and Resistance in Animals (Amcra) werkt aan zogenoemde bedrijfsgezondheidsgidsen.

Deze zijn te vergelijken met de formularia per diergroep die in Nederland worden gebruikt. In de bedrijfsgezondheidsgidsen staat welke middelen voor welke aandoening mogen worden ingezet. “De ontwikkeling hiervan is in volle gang en we hopen deze de komende maanden klaar te hebben zodat we ze in de praktijk kunnen gebruiken”, aldus Evelyne De Graef van Amcra.

Harde reductiedoelstelling voor antibiotica in de veehouderij heeft de Belgische overheid nog niet opgesteld. “We moeten eerst alle partijen met de neus dezelfde kant op krijgen. Om nu al direct met percentages te komen zal een negatief effect geven", aldus De Graef.

België is ook bezig om een centraal registratiesysteem voor antibiotica op te zetten, maar de ontwikkeling hiervan staat nog in de kinderschoenen. In de tussentijd zijn de afzonderlijk sectoren bezig om zelf de gebruiksgegevens van antibiotica te verzamelen.

Een een-op-een-relatie van dierenarts met veehouder wordt toegejuicht in België. “Het is goed dat slechts één dierenarts verantwoordelijk is voor het voorschrijven en toedienen van antibiotica. Maar deze een-op-een-relatie kan nog versterkt en beter gecontroleerd worden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.