Varkenshouderij

Nieuws 3618 x bekeken 6 reactieslaatste update:26 nov 2012

Agrifirm breidt capaciteit Air Line-voer uit

Zwolle – Agrifirm heeft vrijdag officieel de nieuwe Air Line-machine in gebruik genomen op een bijeenkomst op de productielocatie in Zwolle. De machine staat er al vanaf oktober, maar moet in de komende weken nog naar de volledige capaciteit van 15.000 ton toewerken.

"Deze machine werkt als een kookpan en in combinatie met een vacuümcoater wordt varkensvoer geproduceerd met een luchtige structuur en een beter verteerbaarheid (tot wel 6 procent). Door de structuur valt het voer beter uiteen in de maag van het varken. Hierdoor kan het aantal maagaandoeningen bijvoorbeeld verminderd worden", legt Bert Fierkens, sectormanager Varkens bij Agrifirm uit.

De Air Line-machine is sinds 1 oktober van dit jaar in gebruik op de productielocatie Zwolle en kan 15 ton per uur produceren. Met de bezetting in Zwolle komt dat neer op ruim 100.000 ton per jaar. De fabriek produceert totaal zo’n 300.000 ton varkensvoer per jaar.

Fierkens: "We hebben eenzelfde machine staat op onze productielocatie in Veghel, maar deze kan de vraag naar Air Line-voer niet aan. We hadden er nog een staan in Maasbracht, maar toen deze locatie verkocht werd, hebben we in Zwolle een nieuwere machine laten bouwen."

De meerprijs van het Air Line-voer ligt ongeveer 2 tot 3 procent hoger dan het conventionele voer. "Maar dit win je terug door de betere verteerbaarheid en de betere eiwitaanzet. Vooral bij beren zien we dat het effect heeft, vooral in de beginperiode van de groei. Daarnaast bleek uit cijfers van Agrovision dat met het Air Line-Lactovoer (voor zeugen) één extra big is geproduceerd per zeug", aldus Fierkens.

Om de bijeenkomst was ook astronaut André Kuipers aanwezig. "André weet ten slotte alles van lucht en vacuüm en hadden we uitgenodigd om zijn ervaringen van de ruimtereis met de aanwezige varkenshouders te delen", aldus Ton Loman, voorzitter van de hoofddirectie van Agrifirm. De bijeenkomst trok ongeveer 250 mensen en werd afgesloten met een rondleiding door de fabriek.

Laatste reacties

 • j.vangenugten1

  15000 ton, hmmmm

 • a3aan

  15000 kg bedoelen ze denk

 • ik denk vdat niemand weet hoevee15000 ton per uur is

 • mtssteentjes1

  Jawel, dat zijn bijna 469 vrachtauto's van 32 ton per uur.

 • wolf.everhardus

  supermachine he !!!!!!

 • GenK

  15.000 ton per uur? Uitgaande van 16 miljoen ton mengvoer per jaar in Nederland betekent dit dat Agrifirm dit in minder dan 1 dag per week kan produceren. Dat wordt goedkoop voer!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.