Varkenshouderij

Nieuws 13238 x bekeken 31 reacties

100 varkens dood door waterstofsulfide

Vlagtwedde - Ongeveer 100 varkens zijn gedood door zwavelwaterstof-vergiftiging (H2S-gas) op een bedrijf in het Groningse Vlagtwedde.

De brandweer heeft een groot aantal dieren kunnen redden. Het gas ontstond door een vergistingsproces in de mest. De brandweer heeft het chemische proces onderbroken door een middel aan de mest toe te voegen.

 

Laatste reacties

 • miniplaat

  Is duidelijk waardoor dit gistingsproces is ontstaan dan? Verkeerd mengvoer is op deze manier natuurlijk wel heel erg duidelijk te merken..

 • Mozes

  Dit ontstaat doordat een grote hoeveelheid voer in de mest terecht komt door b.v. een kapotte vijzel.

 • peeters donkers

  @'miniplaats: Durf te wedden dat deze mensen een chemische luchtwasser hebben. Denk dat jou vraag dan beantwoord is.

 • czyn

  a.u.b ingelogd blijven als czyn

 • jrboer

  Dat had de boer ook het leven kunnen kosten...

 • Sylke

  inderdaad had dat de boer ook het leven kunnen kosten
  dit gas is een sluipmoordenaar
  eigenlijk zou je als boer of medewerker een detectieapparaatje moeten dragen of in de stal bevestigen

 • CG

  Bij hoge concentraties is H2S geurloos, alleen bij lage concentraties ruik je de rotte-eierengeur.

 • aarthamstra1

  De Brandweer heeft een middel toegevoegd, WELK MIDDEL. dat is van levens belang te weten ,Sylke je hebt gelijk zo'n apparaatje moet verplicht net zoals als een brandblusser nu word voorgeschreven , Dit is hiaat in de wetgeving .
  Andere voorbeelden.het lassen aan mest tanks/brij installaties / Het op mengen van mest kelders/ Het schoonmaken van kelders/tanken/containers,
  Elk jaar sterven hier onnodig mensen door zuurstof gebrek /bedwelling.

 • jampie

  het spijt me zeer om te moeten denken dat met het normale boerenwezen we dit 'soort'gezeur niet hadden. Nederland is te klein, daar moeten normale boeren mee leren te leven. Ondernemers kunnen beter naar het buitenland gaan.

 • boerderijveld

  Als heer/mevrouw Jampie geen fatsoen heeft om een normale reactie te geven kunt u dat ook beter niet doen.
  Als u denkt het beter commentaar te moeten leveren is het misschien wel handig om te weten waar je het over hebt. Als je er niks van weet zeg dan ook niks

 • pietjeeigenwijs

  Het middel dat de brandweer heeft ingezet is: AgriMestMix.
  Volgens de brandweer nam de gasconcentratie snel af zodat het gevaar geweken was.

 • Jan Brabant

  @aarthamstra1 Aan een detectie apparaatje heb je niets, zonder een goede adembescherming (perslucht) waar ook de brandweer mee werkt.
  Je krijgt geen kans om te meten, 1 ademteug H2S gas is voldoende voor bewustzijnsverlies, verder hangt er bij zulke calamiteiten vaak een mix van gassen (H2S, blauwzuur)zodat metingen met eenvoudige apparaten niet betrouwbaar zijn. Als onverklaarbare je dode dieren ziet in een afdeling, bel 112 en vraag naar de brandweer

 • pietjeeigenwijs

  Je kunt beter VOORKOMEN dat dergelijke gassen ontstaan lijk me!
  Dat middel wat de brandweer heeft ingezet kun je toch ook altijd gebruiken!? Dan hebben de varkens ook eens frisse lucht.

 • Jan Brabant

  Voorkomen is altijd beter Pietje, maar calamiteiten gebeuren nu eenmaal, als een brijvooerleiding breekt en er stroomt voer in de put, heb je niets aan een toevoegmiddel wat enkele weken eerder is toegedient.
  Het schept ook een schijnveiligheid.

 • W Geverink

  In Nederland is het heel normaal om onder de stal voor een heel jaar de mest op te slaan. Normaal geeft dat geen problemen maar er komen wel ALTIJD gassen bij vrij. Het is daarom veel beter voor de varkens, de personen die er in werken en voor de stal zelf(corrosie) dat de mest buiten de stal opgeslagen wordt. De beste vleesvarkensstal stal waar ik ooit in gewerkt heb was er een met een mestschuif onder de roosters. Iedere twee dagen werd er geschoven en de mest ging via een verzamelput rechtstreeks naar buiten de mestopslag in. Onder mijn eigen stallen zit drie weken opslag. Dat is presies genoeg om elke keer de eventuele droge toplaag naar buiten te spoelen.

 • alco1

  De opmerking van Jampie is een heel duidelijke. Iemand die niet weet dat er ook verdient moet worden om sociaal te kunnen zijn. Als mensen als hij in de regering zouden komen, zou ik me als sociaal zwakkere ernstig zorgen gaan maken.

 • Jan Brabant

  @W Geverink veel ongelukken met H2s en blauwzuurgas gebeuren buiten de stal, men waant zich veilig in een mestsilo waarvan het dak los staat of in een open mestcontainer veel van die gassen zijn zwaarder dan lucht en hangen onderin.
  Onderschat het gevaar niet !

 • W Geverink

  Ik ben me van het gevaar bewust poelsvanderwiel. Zelf heb een open mestvijver die van onderen gevuld wordt. in de winter zit er een laag sneeuw en ijs op en in de zomer een laag stroo.

 • pietjeeigenwijs

  Op de LIV Hardenberg werd een systeem aangeboden ( forSave®) die dagelijks AgriMestMix® doseert zodat er geen gassen meer gevormd worden. Dit komt in Januari op de RAV lijst aldus Rinze Joustra van Rinagro uit Friesland
  Dit systeem werd in de V-focus ook nog genoemd uigave 24 nov. jl.

 • Fleur de lille

  Wonderlijke gedachte dat je persoonlijke bescherming zoals een detectieapparaat pas aanschaft wanneer het wettelijk verplicht gesteld is. Dit is toch gewoon Arbo. Deze apparaten kun je als werknemer op een boerenbedrijf gewoon zelf aanschaffen. Je baas hoort dat voor je te doen. Dit is wettelijk al verplicht. Kosten voor een persoonlijk meetapparaat dat H2S, zuurstofspanning, CO en LEL meet en logt liggen rond 800,- Wat kost je een dode werknemer of een bedrijfseigenaar?

 • Fleur de lille

  Wonderlijke gedachte dat je persoonlijke bescherming zoals een detectieapparaat pas aanschaft wanneer het wettelijk verplicht gesteld is. Dit is toch gewoon Arbo. Deze apparaten kun je als werknemer op een boerenbedrijf gewoon zelf aanschaffen. Je baas hoort dat voor je te doen. Dit is wettelijk al verplicht. Kosten voor een persoonlijk meetapparaat dat H2S, zuurstofspanning, CO en LEL meet en logt liggen rond 800,- Wat kost je een dode werknemer of een bedrijfseigenaar? Op professionele vergistingsinstallaties zijn deze apparaten (meestal) standaard beschikbaar. Als vergistende boer moet je van chemie afweten. Deze kennis ontberen nogal wat van deze ondernemers helaas is uit onderzoek gebleken.

 • jampie

  geachte boerderijveld en alco, het spijt me dat ik deze opmerking geplaatst heb. Ik onderneem hier net als jullie en was er even flauw van dat dit weer in het nieuws was en reageer verkeerd. Het ondernemen cq zorgen dat je je gezin onderhoud is in nederland voor ons als boeren soms erg lastig. Wat ik met mijn reactie probeerde duidelijk te maken is dat je ergens op een andere plek in de wereld de troep na zo n ongeval opruimt samen met de buren en het leven weer verdergaat. Dit soort ongevallen komen daar niet in het nieuws. het spijt me en ben evenzo blij dat er verder geen persoonlijke ongevallen zijn

 • politiek

  Opmerkelijk is dat nog steeds de oorzaak niet bekend is van ontstaan van die gifwolk waterstofsulfide. Waar is die agrarische belangenbehartiging of houdt die zich weer liever muisstil ?. Of verdiepen zich liever enkel in opbrenstprijzen vlees. We hebben het over dieren en uiteraard gevaar mensenlevens. Gebeurd dit vaker vraag ik me. Gevolg kan uiteraard ook minder ernstig zijn. Wel is bekend meerdere mensenlevens door blauwzuurgas ( reukloos) bij het reinigen van b.v. een giertank. Heeft het voorval in artikel iets te maken met een chemische luchtwasser ? waar iets mis is gegaan of een kapotte voerleiding of het mengen danwel rondpompen van mest ? . Waar is die agrarische kennis nu ?

 • politiek

  Was de echter oorzaak wel waterstofsulfide vraag ik me af. Was er niet gewoon de mechanische ventilitie (tijdelijk)uitgevallen als die ong. 100 dode varkens in 1 afdeling van bedrijf zaten. Bekend is dat het dan ook snel kan gaan. Verse lucht komt er dan immers niet meer in en waterstofsulfide en blauwzuurgas zijn gassen die zwaarder zijn. Bekend is dat er op 20 cm. hoogte er dodelijke gehaltes kunnen zijn( ademhoogte dier) en op 170 cm hoogte nog totaal niets aan de hand.( ademhoogte mens) Onbekend is mij of waterstofsulfide reukloos is. Blauwzuurgas is wel reukloos en dodelijk. Juist daardoor vallen er jaarlijks ook dodelijke menselijke slachtoffers met reinigen/repareren van b.v. mesttanks of opslag.

 • leo,s vriend

  Was,was,was, Politiek, was het misschien een dierenactivist die de veehouderij in discrediet wilde brengen?,waren het buitenaardse wezens?
  Zeur toch niet zo en houd op met insinueren. Of eis je ook dat het rapport van de brandweer via een WOB verzoek op deze site wordt vermeld?

 • alco1

  Politiek vraagt zich af? en 'Het is hem onbekend'. Maar heeft wel weer een suggererende mening.

 • bankivahoen

  Politiek@ schrijft al bijna 1 jaar insinuaties over een onderwerp waar hij bijzonder weinig kennis van heeft. Ook aan diverse spelfouten in zijn stukjes kun je zijn werkelijke afkomst zien! Op vragen die diverse reageerders aan hem stellen gaat hij nooit in mts Menkhorst@,dus verwacht geen inhoudelijke reactie op je laatste bericht! Kortom over een tijdje is ie ineens verdwenen net als bbop.

 • Jan Brabant

  @politiek,
  een stukje scheikunde:Zwavelwaterstof ruikt in lage doseringen naar rotte eieren maar in dodelijke concentraties is het reukloos en kan bewusteloosheid snel intreden, vanaf 300ppm bestaat er direct gevolg voor de gezonheid voor mens en dier.Er bestaan geen middelen om zwavelwaterstofvergiftiging tegen te gaan.

 • Lin

  Mijn gedachten gaan uit naar de getroffen varkenshouder (en gezin).
  Sterkte met het opvangen van deze emotionele en financiele klap.

 • aarthamstra1

  Poelsvandewiel. aart@hamstrahotmail.com Wil graag met je praten over de gassen die vrij komen . uit organische producten en de gevolgen.
  Als er iemand is met nuttige informatie hoor ik het graag. • Jan Brabant

  @aarthamstra Je krijgt volgende week een email van mij.

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.