Varkenshouderij

Nieuws 1227 x bekeken

Westfleisch Coesfeld voldoet aan Beter Leven-specificaties

Münster/Den Haag - De slachterij in Coesfeld van het Duitse vleesbedrijf Westfleisch voldoet aan de specificaties van het Beter Leven-kenmerk. Dat heeft Westfleisch bekendgemaakt. Ook voldoet de slachterij aan de specificaties van het Nederlandse IKB-systeem, zo meldt het Münsterse bedrijf. De inspecties zijn uitgevoerd door het Nederlandse CBD.

Westfleisch ziet er een bevestiging in dat het met het dierenwelzijnsbeleid op de goede weg is. Twee jaar geleden startte Westfleisch met het initiatief Aktion Tierwohl, dat erop gericht is het dierenwelzijn van varkens te verbeteren.

Volgens directeur van Westfleisch Coesfeld Christian Leding is nog niet duidelijk wanneer het bedrijf daadwerkelijk Beter Leven-vlees gaat produceren en leveren. Leding is ook verantwoordelijk voor de export binnen West-Europa van Westfleisch. Tot nu toe zijn Nederlandse supermarkten die Westfleisch zou willen beleveren, onvoldoende bereid een meerprijs voor het vlees te betalen. "We hadden begin dit jaar best veel vraag en interesse bij afnemers voor Beter Leven-vlees, maar nu het erop aan komt zijn de afnemers niet bereid de meerprijs te betalen. En dat is toch echt wel nodig voordat we hier mee verder gaan", aldus Leding.

De directeur stelt dat één en ander geen gevolg is van de hogere varkens- en vleesprijs van dit moment. De kostprijs per varken stijgt met enkele euro's, aldus Leding. Volgens Leding is een groot knelpunt in de eisen voor Beter Leven de vierkante meter-eis, waardoor de kostprijs stijgt.

Volgens de Nederlandse Dierenbescherming is Westfleisch wat voorbarig met zijn bekendmaking. Wel bevestigt de Dierenbescherming dat de slachterij geïnspecteerd is. De Dierenbescherming geeft het Beter Leven-kenmerk alleen af aan bedrijven met een Nederlandse IKB-erkenning. Een QS-erkenning is niet voldoende, zo geeft een woordvoerder van de Dierenbescherming te kennen.

Of registreer je om te kunnen reageren.