Varkenshouderij

Nieuws 1270 x bekeken 8 reacties

Wakker Dier sluit zich aan bij tegenstanders Nieuw Gemengd Bedrijf

Amsterdam - Wakker Dier gaat de milieuvergunning voor de bouw van het Nieuw Gemengd Bedrijf in Grubbenvorst aanvechten bij de Raad van State. Dat heeft de actiegroep dinsdag bekend gemaakt.

Het bedrijf met 35.000 varkens en ongeveer 1,1 miljoen vleeskuikens, compleet met een kippenslachterij en mestverwerking moet, kreeg onlangs milieuvergunningen van de provincie. Wakker Dier is tegen de komst van het nieuwe bedrijf vanwege de schaalgrootte. De actiegroep wijst er op dat het geplande bedrijf zeven tot tien keer zo groot wordt als de grens voor megastallen waarvan Henk Bleker heeft gesproken. De actiegroep stelt dat de dieren die worden geproduceerd niet voldoen aan de normen voor één Beter Leven Ster van de Dierenbescherming, een norm die steeds meer afnemers als minimum stellen. Wakker Dier vindt verder dat het Nieuw Gemengd Bedrijf de omslag naar een duurzamere en diervriendelijker landbouw dwarsboomt.

Ruud Pothoven, projectleider voor het Nieuw Gemengd Bedrijf is geërgerd over de berichten die Wakker Dier de wereld instuurt. "Wakker Dier heeft bij de provincie nul op het rekest gekregen toen het bezwaren indiende tegen onze milieuvergunning. Nu willen ze naar de Hoge Raad. Ze verkondigen verder totale onwaarheden over onze systemen. Het is niet waar dat we geen varkens onder één stercondities zouden kunnen houden. Dat doen de betrokken ondernemers in hun huidige bedrijven ook al. Als het gaat om de vleeskuikens, die zullen worden gehouden in het patiosysteem, ontwikkeld door Vencomatic. Het is een van de meest diervriendelijke productiesystemen voor vleeskuikens die er is. Het bedrijf heeft er de Koning Willem I innovatieprijs voor gekregen. De dieren worden uitgebroed in de stal waar ze worden grootgebracht. Ze worden tijdens de hele productieperiode niet verplaatst, wat een enorme verbetering voor het dierenwelzijn van de kuikens betekent."

Laatste reacties

 • kalkar

  Ik ben zelf boer en in dit geval steun ik wakker dier. Zo grootschalig, dit zijn complete fabrieken. Wat als er een ziekte uitbreekt met deze aantallen? Hoeveel subsidie gaat hier naartoe? De meeste normale boeren worden radicaal weggeconcurreerd door deze jongens. Niet doen dus. In ieder geval niet in Nederland. Op de vlakte in de Oekraïne is dit een ander verhaal.

 • joannes

  Gefeliciteerd Wakker Dier, een aktie die pro de gemiddelde boer is en contra subsidie melkers! Subsidie melkers die met een verborgen agenda vergunningen claimen om hun collegas er uit te concurreren, ten eerste met de genoten subsidie, ten tweede met de favorieten rol bij overheids en studie instanties en ten derde bij potentiële afnemers die mbv de schaalgrootte logisitieke kosten besparen. Mogelijk lijkt het allemaal profijtelijk maar de gezinnen die eruit geconcurreerd worden worden afgedroogd met lagere opbrengsten en uiteindelijk hogere lasten. En...... dat allemaal omdat zo´n lobby groep met binnendeur ingangen de hard werkende gezinsbedrijven de bocht afsnijdt. Gewoon oneerlijke concurentie!

 • John*

  Het NGb is het gevolg van de slechte (mest)wetgeving in nederland. Een wetegeving die er op gericht is om boertjes weg te pesten. Het NGE is erop gericht om als een mest producerende eenheid efficient mest te be- en verwerken en efficient af te zetten. De laatste energie wordt eruit gehaald en de minerelen worden zo gescheiden dat er hele mooie meststoffen onstaan. Dit lukt een gezinsbedrijf niet. Een combinatie van gezinsbedrijven zou dit wel lukken. maar dan moet niet elke liter mest 5 keer bemonsterd worden, 5 keer op de vrachtwagen geladen worden en meer dan 300 kilometers rondgereden worden.

 • B bob

  Reken maar dat de NGB nooit rendabel zal gaan draaien in Nederland ! Het is gewoon een overbodig gedrocht in het landschap en de publieke opinie is absoluut tegen deze walgelijke ontwikkeling .

 • joannes

  NBG is weer een goed voorbeeld van ideeën die alleen maar werken wanneer er volume ¨georganiseerd¨ kan worden. Het vervelende in de sector is dat zo´n olifant direct weer een heleboel creativiteit voor het klein en midden bedrijf uitsteld, zeker wanneer er nog zoveel politieke aandacht, lees subsidie, bij betrokken is.

 • drikhend

  Beste B bob . Maar dat wil nog niet zeggen dat het er niet komt . En als het er eenmaal staat is snel aangepast door nieuwe eigenaren als het mis gaat . Deze nemen dan zaak voor habbekrats over . En de schuld eisers zitten met de brokken . In de industrie zie je dit ook vaak . Grote bedrijven gaan aan het uitverkopen van bedrijfsonderdelen en uiteindelijk leggen ze zelf het loodje . De menselijke maat is soms in het bedrijfsleven zoek . Maar er zijn altijd mensen die een maatje meer aankunnen . Het is afwachten hoe het gaat lopen . Maar het is zonde van alle gezinsbedrijven die zo van de bak geduwd worden . Het platteland gaat zo naar de knoppen .

 • joannes

  Dirkend, het platte land gaat naar de knoppen en op zeker komen er nieuwe problemen voor terug. Zo als bij zoveel zaken gebeurt. Er worden halve oplossingen bedacht, die later nog grotere problemen genereren. En dat nota bene met subsidie!

 • B bob

  Het kan ook zijn dat deze stal er helemaal nooit komt maar dat dit plan als onderhandelingpunt gebruikt gaat worden bij de maatschappij . Zo vn : '1 miljoen kippen op een lokatie is natuurlijk onmogelijk maar als we er nu een 500.000 van maken als compromie ?'
  Zo eisten de mijnwerkers in Afrika onlangs 200% loonsverhoging en gingen ze weer aan het werk met de belofte dat ze 20% meer zullen krijgen in de toekomst. Wel vielen er daar tijdens de onderhandelingen honderden doden en gaan hierdoor alleen maar veel kleinschalige bedrijven in Europa op de fles

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.