Varkenshouderij

Nieuws 2869 x bekeken 18 reacties

Met ‘droge’ fermentatie is €5,39 per vleesvarken te winnen

Erp - Een vleesvarkenshouder die ‘droge’ fermentatie toepast volgens het nieuwe concept van voerfabrikant Fransen Gerrits kan een financieel voordeel halen van €5,39 per afgeleverd vleesvarken. Dit blijkt uit een praktijkproef van anderhalf jaar op een bedrijf met 1.280 plaatsen.

De groei per dier per dag steeg van 783 naar 850 gram en de voederconversie daalde van 2,51 naar 2,3. Dit levert een voordeel op van €7,14. De extra kosten van voer, energie, rente en afschrijving bedroegen €1,75.
Fransen Gerrits levert een droge fermentatiemix. Deze bestaat uit gerst, tarwe en mais, aangevuld met een aantal bacteriesoorten en een katalysator om het fermentatieproces te versnellen.
Op het varkensbedrijf wordt de mix 24 uur gefermenteerd met water van 35 graden bij een zuurgraad van 3,5 tot 3,75 en gemengd met aanvullend voer.

Laatste reacties

 • Kortierg

  Als dat zoveel voordeel geeft als wordt gesuggeerd dan verbaasd het me dat het nu pas onderzocht en uitgeprobeerd is. Als dit waar is moet je haast wel gek zijn om het niet toe te passen ...

 • jan9

  Misschien is de fokker in tussentijd wel gaan enten voor Circo ?

 • John*

  wat is het aandeel van het gefermenteerde product? als dit 50% is krijgen je een brij van 25 graden i.p.v. 12 of 13 graden. een deel van de betere ew conversie is hiermee al te verklaren.

 • joannes

  Dit is een ¨warm makertje¨ voor geinteresseerden? Een klanten trekker! Publiceer het gehele rapport en we kijken verder!

 • B bob

  De voederproducent heeft gewoon gekeken naar de positieve effecten van voeder dat al een beetje voorverteerd is en daarbij in volume toeneemt ( veel vocht ) Dat de voedingstoffen beter opneembaar zijn geeft de verbetering van de VC en toename in groei.
  Gewoon proberen bij een klein groepje dieren en niet gaan zoeken naar het adertje onder het gras lijkt me de enige oplossing in dit geval . Veel Veehouders hebben immers totaal niets meer te verliezen.

 • John*

  bob, waar slaat die laatste zin nu weer op?

 • B bob

  Hoe slecht is financieele situatie van de meeste kleinschalige Varkenshouders John* ?
  Hoeveel van deze ondernemers werken met een zware Bank aan hun enkel en zouden wel eens een beetje mazzel kunnen gebruiken in hun bestaan ? Ik denk dat het gewoon zinnig is voor de ondernemrs die alle eindjes aan elkaar moeten knopen om deze onwikkeling te onderzoeken op het effect.

 • John*

  denk dat de ondernemende varkenshouders net zo kritisch zijn op nieuwe ontwikkelingen als jij op de de totale sector. Zaak is om zo snel mogelijk te weten te komen of het werkt (rendement oplevert), wat de randvoorwaarden zijn en daarna te kijken of het bij je bedrijf past.. als alle drie de factoren kloppen is het de zaak rond maken en aan de gang gaan. als je te lang blijft treuzelen kom je achter te liggen en t.z.t. hoor je bij de stoppers. schaalvergroting is ook een van deze ontwikkelingen. Het is rendabel, als het past op je locatie kan je vooruit, of op zoek gaan naar een andere of extra locatie (randvoorwaarde), en past het bij je bedrijf als ondernemer is voor veel ondernemers het probleem geweest (extra arbeid, meer schuld, werken met personeel, leeftijd, gezinssituatie, wel geen opvolger) Bedrijven die niet mee hebben gedaan hebber er 15 jaar geleden al voor gekozen om het eigen bedrijf op te eten.

 • Mozes

  Wat opvalt is dat bij de start van de proef de groei erg laag was. Toen ik een aantal jaren geleden nog een klein varkenstakje er bij had haalde ik een groei die al hoger was dan in deze proef als eindresultaat wordt gehaald.
  Je krijgt alleen betrouwbare cijfers als er twee groepen varkens zijn die in precies dezelfde situatie gehouden worden. Dus een vergelijkend onderzoek waarbij alle variabelen zijn geëlimineerd en het verschil in groei met zekerheid aan het voer kan worden toegeschreven. Uit het bovenstaande bericht krijg ik de indruk dat dit hier niet het geval is waardoor de cijfers geen wetenschappelijke waarde hebben.

 • B bob

  Als je op de wetenschappelijke onderbouwing van alle ontwikkeling blijft wachten loop je zeker achter de feiten aan mozes. Hoe duur kan het zijn om gewoon deze grondstoffen in te kopen voor een aantal dieren die je in dezelfde stal houd . Dan heb je toch in een stal de referentiesituatie waar je op doelt ?

 • John*

  je kan de dieren wel dezelfde grondstoffen geven maar ook dat is geen vergelijk. het gaat er om wat de dieren uit de voeding halen en dat moet je ze voorschotelen. Als blijkt dat door fermentatie de vertering beter wordt ben ik zeer benieuwd naar een verteringsproef. Als door het voeren van de warme brij er minder ew nodig is voor onderhoud zal er een eiwitrijker of laag ew voer verstrekt moeten worden.

 • Bison

  Ach BBob die toeleveraars moeten de boeren af en toe een kwartje toe schieten,dat geeft de boer het gevoel dat iemand nog aan ze denkt.

  Natuurlijk vertellen die leveraars er niet bij dat ze dat kwartje wel tienvoudig weer komen ophalen op een later date.LOL

 • B bob

  John, misschien kun je zelf een bord van die grondstoffen eten en kijken hoe de vertering is ! Genetisch ben je nagenoeg gelijk aan deze Dieren. Indien je zelf na een week 7 kilo zwaarder bent heb je het bewijs.

 • B bob

  Hi Bison, bijna alle toeleveringsbedrijven hebben een geheime agenda en veel middelen verzwakker de weerstand van de Dieren maar dat gevoel heb ik niet bij dit product . Ik kan het overgens mis hebben .

 • John*

  Volgens mij heeft B bob niet veel verstand van diervoeding.. Als ik mijn varkens 850 gram wil laten groeien met maximale spieraanzet en minimale spekaanzet zal ik deze een uitgebalanceerd rantsoen moeten geven. Het gaat er dan om welk deel van de grondstoffen door het varken opgenomen worden zoals energie aminozuren (eiwit) en vitaminen en mineralen. Als door voorbewerking van de voeding de vertering verbetert is het interessant. Maar ook in het huidige proces van (meng)voer maken zijn al verteringverhogende maatregelen verwerkt zoals: malen, expanderen en enzymen toevoegen. Ook de producten die wij in de winkel kopen hebben al veel extra bewerkingen gehad en daarna warmen nog een groot deel van ons voedsel op.

 • ikkethuis

  john, mogelijk is er ook een effect te behalen in de mest productie, als de omzetting van voer naar vlees verbeterd.

 • John*

  Als de fermentatie invloed heeft op de slecht verteerbare fosfaat heeft dat zeker zijn voordelen.

 • B bob

  Ik denk dat naast alle door jou genoemde verteringsbevorderende maatregelen dit concept een mooie aanvulling is .

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.