Varkenshouderij

Nieuws 668 x bekeken

Estland wil levende varkens exporteren

Brussel - Estland wil levende varkens exporteren naar Rusland. Dat land houdt tot nu toe echter de grens gesloten met het argument dat het zijn binnenlandse varkenshouderij wil beschermen. Estland eist nu dat Rusland de grens opent en beroept zich op de regels van de WTO. Het land heeft de Europese Commissie gevraagd zich in te spannen voor opening van de Russische grens.

Rusland vreest dat er bij opening van de grenzen, mogelijk 7 miljoen varkens per jaar zouden worden geëxporteerd naar het land vanuit de EU. Het land wil onderhandelen over quota om de eigen productie te beschermen.

Volgens Frans van Dongen, lobbyist in Brussel, is de Europese Commissie inderdaad in gesprek met de Russische overheden. Het gaat onder meer om quarantaine-eisen waaraan importen van varkens moeten voldoen. "Wij als sector staan helemaal niet zo te springen om de russische grens open te krijgen voor exporten van levende dieren", aldus Van Dongen. Hij doelt op de Afrikaanse varkenspest die in Rusland wijd verspreid is en niet onder controle is. "Wij als sector hebben er ook op aangedrongen dat er zeer strikte eisen worden gesteld aan de reinigings- en ontsmettingseisen van transportmiddelen bij terugkeer." Ook wijst Van Dongen op de imagorisico's die de sector loopt bij de lange afstandstransporten naar Rusland.

Rusland hanteert ook voor de vleesexport importquota. Dat is destijds binnen de WTO uitonderhandeld en blijft zo.

Of registreer je om te kunnen reageren.