Varkenshouderij

Nieuws 1125 x bekeken 2 reacties

Belgische varkenshouders actief op termijnmarkt

Zolder - Zeventig Belgische varkenshouders hebben zich verenigd in twee aparte Pig Trading Companies (varkenshandelsbedrijven) en zijn actief geworden op de termijnmarkten voor varkens en voergrondstoffen. Zo dekken ze hun prijsrisico's af.

Maandag plaatsten ze de eerste orders op de termijnmarkt. De varkenshouders dekken ook het prijsrisico voor hun voergrondstoffen voor een belangrijk deel af op de termijnmarkt. Ze willen niet meer dan 35 procent van hun effectieve varkensproductie afdekken op de termijnmarkt. De varkenshouders hebben hun initiatief genomen in samenwerking met adviesbureau DLV Belgium, de banken KBC en BNP Paribas Fortis. Ook de Nederlandse hoogleraar Joost Pennings, specialist in risico-afdekking via de termijnmarkt is bij het initiatief betrokken.

Ook in Nederland is DLV bezig met een soortgelijk initiatief, meldt directeur Paul Bens van deze organisatie. Hij hoopt dat er deze maand al stappen kunnen worden gezet. DLV is in overleg met verschillende partijen; slachterijen voerleveranciers en banken om het initiatief van de grond te krijgen. Ook hier zullen soortgelijke Trading Companies komen. "Dit is bedoeld om voldoende schaalgrootte te creëren.", aldus Bens. Het ligt in de bedoeling om zowel voerprijzen, biggenprijzen als vleesvarkensprijzen af te dekken. "Zo klik je als het ware de voerwinst vast". Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om te speculeren. Maximaal een derde van de productie wordt in de termijnhandel betrokken.

Laatste reacties

  • BoB de Bakker

    Pas op, je klikt verlies ook vast!

  • joannes

    Verlies is relatief! Wanneer je tov vandaag met winst kan verkopen, loop je geen risico op verlies. Wanneer de markt prijs hoger licht bij levering heb je mogelijk een verschil maar dat is theoretisch! De gewenste hoeveelheid geld tov je prestatie heb je al in je beurs! Je risico zit in de levering van de afgesproken hoeveelheid. Maar als je vakman bent en een verzekering hebt voor extreme ziektes is dat afgedekt!

Of registreer je om te kunnen reageren.