Varkenshouderij

Nieuws 244 x bekeken

QS start met antibiotica-monitoring in Duitse varkenshouderij

Bonn – De Duitse voedselketenbeheerder QS start midden dit jaar met de monitoring van het anitbioticagebruik in de varkenshouderij.

Volgens QS moet het initiatief worden gezien als een signaal dat de sector de zorgen van de consument over de resistentieproblematiek serieus neemt. ”We willen eraan bijdragen dat de toepassing van antibiotica in de landbouw tot een absoluut minimum wordt beperkt”, aldus QS-directeur Hermann-Josef Nienhoff.

Het monitoringsprogramma moet informatie opleveren op basis waarvan de maatregelen kunnen worden genomen om het beoogde doel te bereiken. Bedrijven met een hoog antibioticaverbruik zullen verplicht worden om samen met de veearts een plan van aanpak op te stellen. Als dat geen resultaat oplevert, zullen sancties worden opgelegd.

Vorig jaar besloot QS al tot een soortgelijk monitoringsprogramma voor de vleeskuikenhouderij. In tegenstelling tot eerdere berichten maakt QS bekend dat dit programma niet per 1 januari van start is gegaan, maar in april effectief wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.