Varkenshouderij

Nieuws 219 x bekeken

Melk en rundvlees duurder, groente goedkoper

Voorburg - In 2011 zijn consumentenprijzen voor melk en rundvlees verder gestegen.

Melk is sinds 2006 totaal 27 procent duurder geworden, waar verse groente en varkensvlees in die tijd nauwelijks stegen (3 procent). Dat blijkt uit jaarcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over 2011. De prijsontwikkeling van versproducten is afhankelijk van de prijzen op de inkoopmarkt, maar ook van de margeberekening van supermarkten en tussenschakels. Bij verse groente en varkensvlees zijn de marges van supermarkten dus niet gestegen.

Eerder wees Leo Linders, directeur van supermarktketen Jan Linders op de gevaren van een negatieve prijsspiraal bij bijvoorbeeld AGF. Gebruik als stuntproduct holt de marges uit. In 2011 vertoonde de prijs van eieren de grootste daling. Het CBS stelde vast dat eieren voor de consument 3,7 procent goedkoper werden. Groente werd in 2011 1,7 procent goedkoper, al lijkt dat vooral een gevolg van de Ehec-crisis.

Pluimveevlees werd in 2011 wel duurder, maar heeft sinds 2006 nauwelijks een prijsverhoging ondergaan, blijkt uit de gegevens van CBS.

Of registreer je om te kunnen reageren.