Varkenshouderij

Nieuws 400 x bekeken 1 reactie

'Berekening kostprijs werkt sector tegen'

Doetinchem – Volgens recente berekeningen van Wageningen UR is de kostprijs voor varkensvlees gedaald.

”Maar er wordt absoluut niet meer verdiend. Deze berekeningen zetten de opbrengstprijzen voor varkens juist op slot”, zegt Wyno Zwanenburg, voorzitter van de NVV. Volgens Zwanenburg is de berekende 3 cent daling in de kostprijs voor biggen absoluut nog geen omslagpunt voor de sector. Volgens het nieuwste landelijke biggenprijschema van Wageningen UR is het laatste halfjaar de kostprijs voor varkensvlees gedaald van 1,86 euro per kilo (in juli) tot 1,83 euro in januari.

Zwanenburg: ”Een kostprijsberekening is leuk maar het verschil zit hem in de opbrengstprijs. De biggen en het voer blijven duur. Binnen de NVV hebben we al langere tijd discussie of de kostprijsberekeningen voor de sector zo gedetailleerd naar buiten moeten worden gebracht. Als gevolg weten de toeleverende bedrijven en de afnemers precies hoe de marges liggen en waar ze op kunnen inspelen bij het bepalen van de prijs. Dit werkt ons tegen omdat het de opbrengstprijs op slot zet”. Volgens de NVV-voorzitter werkt deze transparantie in de kosten de varkenssector juist tegen. ”Misschien moeten we als sector gewoon zeggen: dit is de prijs en daar kunnen we het als varkenshouders voor doen."

Ook voor Johnny Hogenkamp van FarmFocus hoeven de kostprijzen niet in detail uitgesplitst te worden voor de buitenwereld. Hogenkamp: ”In dit soort kostprijsberekeningen wordt vaak uitgegaan van vaste prijzen. De kosten voor mest en energie zijn juist zeer variabel.” De veevoederindustrie mag volgens hem juist wel wat transparanter zijn over hoe de prijs van het voer is berekend. ”Ongeveer 65 procent van de kostprijs voor varkensvlees wordt bepaald door voerkosten. Als varkenshouder zouden we daar wel wat meer inzicht in willen hebben. Dan kan er pas echt gewerkt worden aan verlaging van de kostprijs”, zegt Hogenkamp.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Kostprijs berekeningen zijn de doodsteek voor de landbouw.
    Wie heeft ooit gehoord wat de kostprijs berekening is van vlees in de supermarkt?
    Verlaging van kostprijs, dit gaat ten koste van dierenwelzijn.


Of registreer je om te kunnen reageren.