Varkenshouderij

Nieuws 310 x bekeken

'Nieuw kengetal biedt meer inzicht antibiotica'

Wijchen – Het kengetal behandeldagen geeft meer verfijning en inzicht in het antibioticagebruik ten opzichte van de dierdagdosering. Dit zei Erwin van der Wielen namens het praktijknetwerk Antibioticagebruik en Registratie bij varkens, afgelopen dinsdag op een bijeenkomst in Wijchen.

Het kengetal behandeldagen staat voor het aantal dagen dat een dier is blootgesteld aan antibiotica.

”De dierdagdosering is een kengetal dat uit het programma VetCIS rolt op basis van de gegevens die de dierenarts aanlevert. Registratie binnen dit sys­teem wordt verplicht voor alle bedrijven, maar we wilden ook een simpel en praktisch registratiesysteem ontwikkelen waarmee de boer zelf mee aan de slag kan”, zegt projectuitvoerder Erwin van der Wielen van het adviesbureau Kewi. ”Vermindering van antibioticagebruik moet plaatsvinden op het bedrijf en kennis bij de boer is daarom essentieel”.

Het praktijknetwerk heeft hiervoor samen met onder andere de apotheek van de faculteit Diergeneeskunde en de beroepsorganisatie voor dierenartsen (KNMvD) het softwareprogramma Mobipig ontwikkeld. Via een zakcomputer kunnen boeren het antibioticagebruik per stal, hok of dier meten.

Volgens het praktijknetwerk geeft dit een extra handvat voor de boer en meer informatie en verfijning dan de dierdagdosering, dat slechts één getal geeft voor het hele bedrijf. Ook kan er worden gemeten voor welke aandoeningen veel is behandeld en hoe de medicatie is toegediend.
Tot nu toe werken enkele tientallen varkensbedrijven met de nieuwe software.

Of registreer je om te kunnen reageren.