Varkenshouderij

Nieuws 245 x bekeken

Veva tevreden over actie tegen Delhaize

Zellik – De Belgische Vakbond Varkenshouders, Veva, is tevreden over het verloop van de protestactie vanochtend bij het distributiecentrum van Delhaize in Zellik.

Tussen de vijftien en twintig varkensboeren waren aanwezig bij de acties. Er werd een wagen met vierhonderd varkenskoppen gedumpt om aan te geven dat de koppen van de varkenshouders rollen onder de huidige slechte marktsituatie. De varkenshouders willen dat Delhaize kortingen die het heeft bedongen bij de varkensvleesleveranciers terugdraait.

Een woordvoerder van Delhaize meldt dat het supermarktbedrijf de Veva heeft uitgenodigd voor een nieuw gesprek. Delhaize is naar aanleiding van de kritiek op haar inkoopbeleid met ABS en Boerenbond overeengekomen dat het de kortingen die het heeft bedongen rechtstreeks terugsluisd naar de varkenshouderij.

De Veva meldt dat het vasthoudt aan zijn eis dat de korting teruggedraaid moet worden. ”Het is een feit dat dit beleid van Delhaize drukt op de prijsvorming in de keten. De varkenshouder is de dupe er van. Dit beleid van retailers moet een keer ophouden. De crisis in de varkenshouderij duurt al vier jaar. Er is ontzettend veel gepraat en overlegd. Het heeft allemaal niets opgeleverd. Het moet ophouden”, aldus secretaris Marianne Vandenberghe. De Veva sluit verdere acties niet uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.