Varkenshouderij

Nieuws 173 x bekeken

VS-export varkensvlees daalt

Washington – Varkensvleesbedrijven in de Verenigde Staten voerden in juni van dit jaar 165.800 ton varkensvlees uit. Dat is 8,6 procent minder dan de maand daarvoor, maar nog wel 1,2 procent meer dan een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw.

De opbrengst van het door Amerika uitgevoerde varkensvlees steeg in juni van dit jaar met 6,1 naar 313 miljoen euro ten opzichte van juni 2010.

De Amerikaanse uitvoer van varkensvlees kwam in de eerste helft van dit jaar uit op 1,08 miljoen ton. Dat is 14 procent meer dan in de eerste zes maanden van 2010. Toen ging 951.800 ton Amerikaans varkensvlees naar de wereldmarkt.

Mexico blijft de belangrijkste afnemer van Amerikaans varkensvlees. Dat land nam het eerste halfjaar 261.000 ton af. Dat is 3 procent minder dan in de eerste helft van vorig jaar. Japan is een goede tweede op de ranglijst van buitenlandse kopers met een afname van 249.000 ton. Dat is 10 procent meer dan in het eerste halfjaar van 2010.

China komt sterk opzetten als koper van Amerikaans varkensvlees. Het land kocht dit jaar tot en met juni 122.000 ton. Dat betekent bijna een verzevenvoudiging ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar. De Amerikaanse export naar Hong Kong halveerde daarentegen naar 51.000 ton.
In het verre oosten is Amerika een grote concurrent van Europese varkensvleesexporteurs. Die voerden dit jaar tot en met mei naar Hong Kong, China en Japan respectievelijk 200.000, 103.000 en 101.000 ton uit. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

De totale Europese export van varkensvlees kwam dit jaar tot juni uit op 1,23 miljoen ton. Rusland is de belangrijkste buitenlandse koper van Europees varkensvlees met een afname van 342.000 ton in de eerste vijf maanden van dit jaar. Dat is een stijging met bijna 28 procent ten opzichte van dezelfde periode van 2010. Amerika exporteerde in de eerste helft van dit jaar 35.000 ton varkensvlees naar Rusland. Die uitvoer daalde met 6 procent ten opzichte van hetzelfde tijdsbestek van vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.