Varkenshouderij

Nieuws 317 x bekeken 2 reacties

Topigs: 10 procent minder geltenafzet

Vught – Fokkerij-organisatie Topigs verwacht dit jaar zo’n 10 procent minder vermeerderingsgelten af te zetten. De gegevens van Topigs bevestigen het beeld dat er een saneringsslag is losgebarsten in de vermeerderingssector.

In de eerste zes maanden van dit jaar stopten 138 bedrijven met in totaal 33.000 zeugen. Dat zorgde over die periode al voor een afname van de afzet met 15.000 gelten. Voor de komende periode verwacht Topigs dat nog eens zo’n 120 bedrijven stoppen met in totaal 27.000 zeugen. Aan de andere kant ziet Topigs onder de huidige omstandigheden ook bedrijven die fors uitbreiden. In totaal heeft de fokkerij-organisatie er zo zevenduizend zeugenplaatsen bij zien komen. Volgens de woordvoerder van Topigs gaat het hierbij vaak om de hele grote bedrijven met meer dan duizend zeugenplaatsen die fors uitbreiden.

Per saldo betekenen de ontwikkelingen voor Topigs een afname van de geltenafzet van rond de 20.000 gelten per jaar.

Vorig jaar werden zo’n 220.000 Topigs-fokgelten afgezet. Daarnaast werden er 120.000 gelten via eigen aanfok geproduceerd. Een afzetafname van 20.000 gelten komt dan dus neer op ongeveer 10 procent afzetkrimp.

Topigs ziet door de afzetkrimp ook dat subfokbedrijven afhaken. Volgens het bedrijf gaat het hierbij om in totaal ongeveer 3.000 subfokzeugenplaatsen over de laatste negen maanden.

Topigs geeft verder aan dat het vooral de kleine bedrijven met minder dan tweehonderd zeugen zijn die afhaken, terwijl ook in de groep bedrijven met vijfhonderd tot achthonderd zeugen klappen vallen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    En ook hier hetzelfde beeld. De gezinsbedrijven worden opgeofferd voor de industriele bedrijven die ism Vion de markt willen over nemen en de overcapacitiet uit de markt te drukken door vele gezinsbedrijven koud te saneren. Elders hier staat een artikele over het niet afwentelen van de schulden van de stoppers op de blijvers door voerindustrie en banken. Ben ik nu gek of zijn veel varkenshouders blind. Ze worden verneukt door de NVV. Wien van den Brink was al geen gezinsbedrijf. Dit terwijl een een debat gaande is over de megastallen. Ze (de groten) nemen wel een risico als dat debat eindigt in een conclusie van geen megastallen. Maar waarschijnlijk hebben ze daar al wat op gevonden of lobbyen ze wel wat bij elkaar.
    Zie wat dit betreft ook een rapport over de bestuurspraktij in de gemeente Gemert-Brakel in (ja natuurlijk) Brabant op www. binnenlandsbestuur.nl Daar is een wethouder (natuurlijk) CDA ernstig in discrediet gebracht in integriteits kwesties. Wij hier in niet brabant hebben ons altijd (20 jaar)al afgevraagd hoe dat toch allemaal kon in brabant. Mensen wordt wakker en ga niet tegen de slachterijen vechten maar tegen je voormannen en de voerindustrie. Voor hen is het ook veel voordeliger enkele erg grote te beleveren.
    Jullie worden OPGEOFFERD

  • no-profile-image

    Die conclusie van 'geen megastallen' zal er niet komen, Watersnip. Dit is al lang een gelopen race in Den Haag. Die discussie wordt alleen gevoerd voor het oog van het kerkvolk. Alle bezwaren daartegen worden afgedaan als "onderbuikgevoelens" en "emotie". Vergeet bovendien niet dat LNV, CDA, WUR en LTO één pot nat is. En misschien hoort de NVV daar ook wel bij.

Of registreer je om te kunnen reageren.