Varkenshouderij

Nieuws 229 x bekeken

Praktijkproef PRRS volgend voorjaar van start

Nijkerk – De praktijkproef monitoring en beheersing PRRS in de varkenshouderij gaat in het eerste kwartaal van 2012 van start. De commissie varkenshouderij van het PVV heeft daarvoor dinsdag groen licht gegeven.

De komende maanden gaat de werkgroep PRRS van het PVV aan de slag om varkenshouders die willen deelnemen aan de proef te werven. De proef wordt gehouden in de noordelijke provincies.

De werkgroep schrijft in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland en de kop van Overijssel de varkenshouders aan met de vraag of ze deel willen nemen aan de praktijkproef. Doel is om te komen tot een groep van minimaal veertig bedrijven die willen deelnemen. Ook de dierenartsenpraktijken van deze varkensbedrijven worden bij de proef betrokken.

De proef wordt opgezet op basis van de resultaten die een bureaustudie naar de mogelijkheden van beheersing van PRRS heeft opgeleverd. Er komt een nulmeting op alle bedrijven om de uitgangssituatie per bedrijf te bepalen. Aan de hand van de uitgangssituatie worden per bedrijf maatregelen vastgesteld. In principe duurt de praktijkproef vier jaar en kost deze twee ton per jaar.

Gezien de kosten van het project bekijken de werkgroep en de commissie varkenshouderij van te voren of het verantwoord is om van start te gaan. Er komt een wel of niet doorgaan beslissing.

Tijdens de vergadering van de commissie varkenshouderij wees Gerard van Eijden van de Vakgroep Gezondheidszorg Varken van dierenartsenorganistie KNMVD er op dat de motivatie van varkenshouders en dierenartsen voor dit project van groot belang is. De deelnemende varkenshouders zijn in principe zelf verantwoordelijk voor de monitoringskosten, de vaccinatiekosten en eventuele verbouwingen aan de stal die nodig kunnen zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.