Varkenshouderij

Nieuws 245 x bekeken

Denen openen stallenbeurs op moeizame biggenmarkt

Kopenhagen - De Deense varkenshouderijorganisatie VSP heeft wegens de slechte biggenmarkt een stallenbeurs geopend.

Zeugenhouders kunnen daar hun overtollige biggen opstallen en zelf (laten) afmesten. Het initiatief is genomen op grond van de buitengewoon moeizaam verlopende afzet. Volgens VSP blijkt de beurs aan te slaan. Binnen korte tijd zijn 70.000 lege vleesvarkensstalplaatsen te huur aangeboden van boeren die om opbrengstredenen de productie op een laag pitje hebben gezet of helemaal zijn gestopt, al dan niet tijdelijk. VSP-afdelingschef Anders Hedegaard gaat ervan uit dat het mes op deze manier van twee kanten snijdt. ”De zo door de zeugenhouders zelf gemeste biggen kunnen mogelijk straks goed worden verkocht op een krappe vleesvarkensmarkt.”

Geruchten dat sommige zeugenhouders door de lage prijzen overgaan tot het afmaken van biggen kan hij niet bevestigen. ”Daar heb ik nog niets van gehoord en ik ben toch vrij goed georiënteerd over wat zich afspeelt in de sector. Het lijkt me ook niet waarschijnlijk dat men naar zulke middelen grijpt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.