Varkenshouderij

Nieuws 543 x bekeken

Denemarken exporteert meer vlees

Kopenhagen – Denemarken exporteerde dit jaar tot en met mei ruim 748.000 ton varkensvlees. Dat betekent een stijging met 9,8 % ten opzichte van dezelfde periode van 2010. Dat blijkt uit cijfers van de Deense sectororganisatie Landbrug & Fodevarer.

Vooral Duitsland kocht in de eerste vijf maanden met bijna 169.000 ton bijna veertien procent meer varkensvlees in Denemarken. Duitsland is daarmee verreweg de belangrijkste buitenlandse klant van Deense exporteurs met een aandeel van ruim 30 procent. Op de tweede plaats in de ranglijst van afnemers van Denemarken staat Engeland. Dat land bestelde 8,7 procent meer met 115.870 ton. Het aandeel van Engeland in de Deense export stijgt daarmee van 13,1 naar 13,3 procent.

Denemarken verdrijft Nederland als exportland op de Engelse markt. Nederland exporteerde dit jaar tot en met juli met 89.000 ton ruim tien procent minder varkensvlees inclusief bacon naar Engeland dan in de eerste zeven maanden van 2010. Bovendien gaat er minder varkensvlees naar Duitsland. Met een stijging van het aantal slachtingen in Nederland, moeten Nederlandse slachterijen meer varkensvlees in het binnenland verkopen.

China komt sterk opzetten als afnemer van Denemarken. De Chinese kooplust steeg met dertien procent naar bijna 60.000 ton. Het marktaandeel van China in de Deense uitvoer neemt toe van 6,4 naar 6,8 procent.

De Deense uitvoer naar Japan blijft bijna op hetzelfde niveau met bijna 60.000 ton. Het Japanse aandeel in de Deense export daalt daarmee van 7,2 naar 6,8 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.