Varkenshouderij

Nieuws 378 x bekeken

Prijzen veevoer in VS drukken winst varkenshouders

Des Moines – Prijzen voor veevoer dreigen in de Verenigde Staten dreigen de komende maanden omhoog te gaan door verwachte tegenvallende oogstopbrengsten. Deze boodschap was een van de boodschappen die bezoekers aan de jaarlijkse World Pork Expo te horen kregen deze week. De show wordt gehouden van 9 tot en met 11 juni in Des Moines, hoofdstad van de staat Iowa, in de Mid-West.

In delen van onder meer de staten Mississippi, Missouri en Louisiana is de aanplant van mais vernietigd door overstromingen. In noordelijker staten als Minnesota, South Dakota en Nebraska ging door overvloedige regenval de mais te laat de grond in. In andere delen van de VS, bijvoorbeeld in Texas en Oklahoma, heeft de tarwe-aanplant te kampen met de ergste droogte in vele tientallen jaren.

“Dit leidt tot veel onzekerheid – want tekorten raken op deze manier op”, vertelt Michael Formica, hoofd milieuzaken bij de Amerikaanse Raad voor Varkenshouders (NPPC). “Om dit te compenseren heeft de VS volgend jaar een recordoogst nodig.” Ter relativering geeft hij aan dat dat door technologische vooruitgang in de recente jaren wel steeds vaak is gelukt. Wat betreft goede oogstjaren spant het jaar 2009 de kroon.

De VS kampte de laatste tijd toch al met hogere grondstofprijzen en er is reden om aan te nemen dat hogere prijzen ook zonder een tegenvallende oogst van blijvende aard zullen zijn. De regering-Bush en later ook de regering-Obama zet sterk in op het ontwikkelen van ethanol als brandstof uit mais, wat ten koste gaat van consumptie in de veeteelt en pluimveehouderij. Daarnaast is er een groeiende vraag naar graan uit Azië – en blijft ook binnenlandse vraag naar graan voor levensmiddelen bestaan.

Gunstig in dit licht is een relatief hoge prijs voor rundvlees, waardoor consumenten eerder geneigd zijn voor varkensvlees te kiezen.

De Amerikaanse econoom dr Steven Meyer becijferde dat een en ander er op neer zou kunnen komen dat de gemiddelde Amerikaanse varkensboer tot zo’n 5 dollar per vleesvarken er bij in schiet over 2011. Gemeten over twaalf maanden, dus tot en met mei 2012, kan dit zelfs zo’n 12 dollar verlies betekenen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.