Varkenshouderij

Nieuws 277 x bekeken 4 reacties

Dierenartsen willen omslag in varkenshouderij

Cuijk - Een groep dierenartsen wil een omslag in de Nederlandse varkenshouderij bewerkstelligen. Zij vinden dat er een landelijke aanpak moet komen voor de gezondmaking van het Nederlandse varken.

Een van de geschetste opties is het vervangen van de huidige veestapel door nieuwe gezonde varkens, die niet belast zijn met salmonella, streptokokken en MRSA. Veterinair gezien is zo’n operatie - die gepaard gaat met tijdelijke leegstand, reiniging en ontsmetting - het meest kansrijk.

Een alternatief is die van de geleidelijke weg, waarbij de vermindering van ziektekiemen op bedrijfsniveau structureel wordt aangepakt. Daarvoor moeten landelijke richtlijnen gelden, die verzekert dat alle benodigde stappen goed worden doorlopen.

“Als groep dierenartsen met expertise op het gebied van de varkensgezondheidszorg, vinden wij het tijd voor actie”, zegt John van der Wielen van het Diergezondheidscentrum De Overlaet in Oss, woordvoerder van de dertig ondertekenaars van de oproep voor een landelijke aanpak.

De dertig ondertekenaars zijn vooral dierenartsen die verbonden zijn aan een praktijk. Enkelen zijn betrokken bij de veterinaire industrie, de voerindustrie, de universiteit of de KI.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Om de stal leeg te draaien zal niet het probleem zijn . Maar heeft er iemand van die dertigtal ondertekenaars intresse om hem weer vol te draaien ,
  of moet ik het aan de Overlaet in Oss overlaten ,.

 • no-profile-image

  oh ja ik heb nog wat DAP rekeningen en voer rekeningen open staan ,kunnen zie die indien mogelijk ook overnemen ,de Ki heb ik niet nodig gehad omdat ik ook geen universiteit gehad heb.

 • no-profile-image

  realist 2

  ben ik blij dat ik niet in oss woon, een zeugenbedrijf leegdraaien en vervolgens 1.5 jaar geen inkomen. Waar moeten al die varkens vandaan komen om de stallen weer te bevolken. O ja uit het buitenland waar ze varkens hebben zonder streptococcen! Als je zoiets bedenkt als dierenarts moeten ze je snel je vergunning intrekken want die heb je vast gejat!
  Schandalig dat juist wij in nederland met een goede gezondheidsstatus besmet worden door een groepje dierenartsen als zouden de varkens hier salmonella, streptococcen en mrsa bevatten!!!
  Jullie leven als parasieten op de rug van de boer als je zo'n onzin uitkraamt. Wijzen en ondertussen je zakken vullen.

 • no-profile-image

  Klantenkring uitdunnen?,Leegdraaien is de optie,boer start niet meer op.De knip dik gevult afgelopen jaren,reserve,weinig resultaat geboekt= Uitgedoktert en bij de L.O.G,s(grote concentraties(Medisch centrum in house) met douche cabines en filters(steriel), in dienst, en deze nieuwe hoop geven dat ze ziektevrij blijven.Een varken is een varken en een boer een mens.

Of registreer je om te kunnen reageren.