Varkenshouderij

Nieuws 286 x bekeken

Viskwekende oud-varkensboeren verliezen rechtszaak

Den Haag – Een serie oud-varkenshouders die overschakelden op viskweek hebben een gevoelige nederlaag geleden bij de Raad van State.

Die oordeelde dat de stichting ZON Aquacultuur een miljoen subsidie mocht gebruiken voor de kweek van een andere vissoort dan waar de subsidie voor was bedoeld. ZON Aquacultuur’s overstap verpestte voor hen de markt.

In de stichting ZON Aquacultuur participeren naast vier boeren ook voerproducent Skretting en visverwerker Anova Foods. Ze begonnen in 2004 met de kweek van tilapia, maar omdat deze markt instortte schakelden ze over op meerval. Als straf betaalde de keten een boete van ruim 23.000 euro.

De markt voor meerval werd echter door de komst van de keten verpest. De meervalkweek is voor een flink deel in handen van overgeschakelde oud-varkensboeren. Twaalf boeren spanden een rechtszaak aan. Ze willen dat de hele subsidie van 1 miljoen wordt teruggevorderd bij de oprichter van ZON Aquacultuur, Jan van Rijsingen.

De Raad van State ging niet akkoord met Van Rijsingen’s verdediging dat zijn vissoort ”Claresse” eigenlijk geen meerval is. De regeling kent echter geen sanctie voor het telen van een andere dan gespecificeerde vissoort.

Of registreer je om te kunnen reageren.