Varkenshouderij

Nieuws 183 x bekeken

Toch akkoord Braziliaanse export vlees naar Rusland

Moskou – Rusland heeft toch een akkoord bereikt met Brazilië over het versneld opschorten van een importverbod voor 29 Braziliaanse slachterijen. Dat schrijft de Braziliaanse krant Valor Economico. Brazilië verruimt in ruil voor een versnelde procedure het importquotum voor Russisch tarwe.

Voor Brazilië is een akkoord essentieel. Rusland is de belangrijkste buitenlandse afzetmarkt voor bedrijven als JBS, Brasil Foods en Marfrig. Rusland legde in april na een inspectieronde door diverse Braziliaanse deelstaten de import van varkensvlees, rundvlees en pluimveevlees vanuit 29 productielocaties stil.

Rusland accepteert volgens de financiële krant ondanks de harde toon die het aanslaat in het publieke debat, dat sanitaire normen in Brazilië vaak anders gemeten worden, maar kwalitatief wel vergelijkbaar zijn met die in Rusland.

Zo zou Rusland voor slachterijpersoneel dat koelcellen in gaat eisen dat ze eerst een voetenbad door gaan. Russische inspecteurs beklaagden zich na een rondreis door Brazilië over het gebrek hieraan. Wanneer Brazilië weer kan exporteren is nog onduidelijk.

Eerder beloofde Rusland in oktober het geschil nader te willen onderzoeken, maar deze datum wordt mogelijk naar voren geschoven.

Of registreer je om te kunnen reageren.