Varkenshouderij

Nieuws 159 x bekeken

ISN veegt vloer aan met niet haalbare afrekeningsformules

Damme – De huidige vleesclassificering in de Duitse varkensslachterijen deugt niet en de nieuwe classificering die in de loop van dit jaar wordt ingevoerd evenmin. Om problemen te vermijden, moeten de formules flink worden aangepast.

Dat eist varkenshoudersorganisatie ISN. Volgens ISN ligt het aandeel van de varkens dat in de slachterijen de classificeringsnormen haalt rond de 5 procent. Slechts enkele leveranciers scoren hoger, maar komen ook dan niet verder dan 15 tot 20 procent.

”Dat is veel te weinig. De waarderingscriteria van het afrekeningsschema moeten zo zijn vormgegeven dat ze ook haalbaar zijn,” stelt zakelijk leider Torsten Staack van de ISN vast in een vandaag afgegeven voorzet aan de slachterijbranche. ”Wie op basis van goede vaktechnische praktijk werkt, moet het grootste deel van zijn slachtrijpe varkens binnen de normen geplaatst kunnen krijgen.” Doorgaan met de huidige afrekeningsmethode wijst de ISN dan ook strikt van de hand.

De problemen ontstaan vooral bij de classificering van de buiken. Hier worden de leveranciers naar de visie van de bond dubbel gestraft. Enerzijds vergt deze classificering zwaardere dieren, maar anderzijds wordt tevens een hoog magervleesaandeel verlangd. Staack: ”Bij het actuele prijsniveau van € 1,62 per kilo krijg je dan de situatie dat als het buikgewicht bijvoorbeeld maar 100 gram onder de verlangde minimale gewichtsgrens van 14 kilo buikgewicht uitkomt, meteen € 11,65 per varken minder wordt betaald. Omgekeerd is het zo dat als het buikgewicht wel wordt gehaald, er problemen opduiken ten aanzien van het magervleesaandeel. Als dat niet minstens 53 procent is wordt ook gekort. Bij 47 tot 53 procent gaat het daarbij om € 6,85.”

Ook bij de komen nieuwe classificeringsformules blijft dit probleem bestaan als de zaak niet wordt aangepast, gelooft de ISN.

Of registreer je om te kunnen reageren.