Varkenshouderij

Nieuws 306 x bekeken

Elektronisch oormerk combineert twee ingrepen

Groenlo - Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) heeft een nieuw oormerk goedgekeurd dat licht genoeg is voor biggen, sterk genoeg voor volwassen dieren en bovendien kan worden gebruikt als UBN-oormerk.

Het oormerk wordt op de markt gebracht door Nedap Agri. Volgens Nedap kan de varkenshouder met gebruik van dit oormerk voldoen aan het ingrepenbesluit en toch optimaal gebruik maken van toepassingen van stalautomatisering. Het oormerk kan worden gebruik om dieren op basis van individuele identificatie te voeren en apart te zetten.

Bij het ingrepenbesluit is vastgelegd dat bij varkens niet meer dan twee ingrepen mogen plaatsvinden voor de identificatie. Dat aantal ingrepen wordt normaliter al bereikt door het verplichte UBN-nummer voor het spenen en het slachtmerk bij levering aan het slachthuis.

Duitse slachterijen vereisen het slaghamermerk. In Nederland wordt het aanbrengen van een ander blik bij levering aan de slachterijen verkozen boven de slaghamer. De Nederlandse Vakbond Varkenshouders heeft herinvoering van het slaghamer bepleit.

Of registreer je om te kunnen reageren.